Dostupni linkovi

Supruga spašenog iz Libije: Pisala sam i molila, svaki dan je bio kao poslednji


Sirt, Libija, 17. mart 2015. - ilustrativna fotografija
Sirt, Libija, 17. mart 2015. - ilustrativna fotografija

Srđan Babić, državljanin Srbije koji je posle skoro deset meseci oslobođen iz pritvora u Libiji, stigao je u Beograd. Istovremeno, sudbina dvoje službenika Ambasade Srbije u Tripoliju otetih u novembru još je nepoznata.

Njegova supruga Vesna Babić za RSE je rekla da je od Bezbednosno-informativne agencije obaveštena da je njen suprug Srđan oslobođen i da će uskoro biti kod kuće.

“Srećna sam i uzbuđena, nemam reči… Čekam samo da me pozove da kaže da će doći. Za ovih deset meseci svaki dan sam na sve moguće načine pokušavala da mu pomognem. Pisala sam, molila… Čak sam pisala direkciji za ljudska prava i zaštitniku građana jer od države pomoći nije bilo. Niti su me zvali niti informisali, tako da je meni svaki dan u poslednjih deset meseci bio kao poslednji dan mog života. Verujte mi, jedva čekam da ga vidim i zaboravim sve ovo.”

Srđan Babić radio je za francusku firmu Argus koja je u Libiji obezbeđivala italijansku naftnu kompaniju ENI. Lokalna paravojna formacija uhapsila ga je 29. marta u Tripoliju, zajedno sa jednim austrijskim i dvojicom jordanskih državljana, u okviru istrage o poslovanju Argusa.

Vesna Babić kaže da je nakon hapšenja tražila pomoć države Srbije, premijera, Ministarstva spoljnih poslova, ambasade u Tripoliju, ali da rezultata dugo nije bilo.

“Sve dok me Srđan nije pozvao u avgustu i rekao mi da je veoma loše, da moja pisma nije dobio i da ga nije obišao niko iz naše ambasade. Tada sam se za pomoć obratila njegovoj firmi. Isključivo je ona zaslužna za njegovo oslobađanje. Kao i mađarski ambasador Marton Bela koji je radio na slučaju Srđanovog kolege Aleksa, pa se i za njega svojski založio. Kompanija Argus ima licencu Evropske unije, koja se brine za njene kompanije i svoje ljude gde god da su.”

Babić, koji je poznat i kao nekadašnji telohranitelj Zorana Đinđića, radio je u Tripoliju kao ekspert francuske kompanije koja se bavi poslovima fizičkog obezbeđivanja diplomatskih i privrednih misija u Libiji. Kako su javili beogradski mediji, oslobađanje Babića usledilo je angažovanjem BIA-e, u saradnji sa partnerskim službama, uz veliku kooperativnost libijske obaveštajne službe LIF. Iz Libije Babić je po oslobađanju prebačen u La Valetu na Malti.

Oslobađanje Babića posle dugog zatočeništva dalo je nadu da će i dvoje državljana Srbije koji su početkom novembra oteti u Libiji, iako njihovi slučajevi nisu povezani, moći da se nađu na slobodi. Službenici Ambasade Srbije u Tripoliju, vezista Slađana Stanković i vozač Jovica Stepić, oteti su u oružanom prepadu na putu u gradu Sabrat.

Bogoljub Milosavljević, profesor Pravnog fakulteta Univerziteta Union, rekao je za RSE da veruje u povoljan ishod.

„Čini mi se da je Srbija od početka bila aktivna, da su pripadnici BIA-e i ljudi iz MIP-a na vreme uključeni u ovaj slučaj. Pretpostavljam da su preduzeli sve što je u njihovoj moći da ih oslobode. Moj utisak je da će uz pomoć države sve biti završeno na neki dobar način.“

Premijer Srbije Aleksandar Vučić u utorak je izjavio da su dvoje otetih u Libiji živi i da građani već u sredu mogu da očekuju dobre informacije, kojih u toku dana nije bilo. Stankovićevu i Stepića otmičari su odveli su iz kolone vozila, u kojoj je bio i ambasador Srbije u Libiji Oliver Potežica, koja se kretala ka Tunisu. Prema dosadašnjim informacijama, još niko nije preuzeo odgovornost niti zatražio otkup za otete srpske državljane.

“Slučaj nije lak jer se radi o formaciji koja nije pod kontrolom libijske države. Sigurno je da ima dosta problema da se uspostavi kontakt sa otmičarima. Naročito problematično u celoj priči je što nema identifikacije otmičara niti zahteva, u smislu da li se traži novac ili nešto drugo,” kaže Bogoljub Milosavljević.

Iako je situacija u Libiji haotična, uz česte prepade, ubistva, bombaške napade i delovanje raznih grupa, srpska ambasada jedna je od retkih koje nisu zatvorene u Tripoliju. Pitanje zbog čega je Srbija, urpkos svim opasnostima, odlučila da ambasada i dalje radi postavljano je više puta posle otmice ali je ostalo bez odgovora.

Bogoljub Milosavljević zaključuje da je otmica pokazala da je rizik ogroman.

“Libija je već dugo izrazitro politički nestabilna. U toj zemlji teško je pružiti adekvatnu zaštitu diplomatskom osoblju. Moguće je da Srbija tamo ima nekih posebnih interesa zbog ranijih trgovinskih, vojnih i drugih veza sa prethodnim režimom. U svakom slučaju, bilo je mudrije povući ljude na vreme.”

Vlasti Srbije odmah posle otmice dvoje službenika ambasade prognozirale su da će slučaj biti rešen za 48 sati, a više od dva meseca kasnije ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kratko je rekao: “Nema novih informacija, na žalost.”

XS
SM
MD
LG