Dostupni linkovi

Priština: Stručnjaci protiv lož ulja u školama, Institut tvrdi da je bezbedno


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Zbog sumnje da nafta koja se koristi za grejanje u školama sadrži visok nivo sumpora, u većini osnovnih i srednjih škola u Prištini i u ponedeljak nije održana nastava. Škole od utorka ponovo rade.

Dok Nacionalni institut za javno zdravlje ocenjuje da se analizirana nafta može koristiti kao ulje za loženje i da ne postoji rizik za školski ambijent, stručnjaci ipak navode da se ulja za loženje ne smeju koristiti u institucijama, već da su ona namenjena industrijskoj upotrebi.

Nacionalni institut za javno zdravlje sproveo je analizu na tri uzorka, i na osnovu rezultata, Institut je ocenio da se „analizirana nafta ne može upotrebljivati za motore sa unutrašnjim sagorevanjem, ali se može koristiti kao ulje za loženje na osnovu člana 9 administrativnog upustva kvalitetu naftnih derivata “.

Institut je takodje konstatovao da „nema mogućnosti da dodje do zagadjenja vazduha u učionicama pošto je sistem grejanja zatvoren“. Dalje se navodi da su odžaci dovoljno visoki da ne rizikuju školski ambijent.

Da podsetimo, opština Priština u petak je donela odluku da zatvori 43 školske ustanove, uključujući i dve predškolske, zbog sumpora pronađenog u tim institucijama. Na osnovu tri uzoraka, nivo sumpora prelazi dozvoljen nivo za 600 odsto.
Pojašnjenja radi, mera za koncentraciju je ppm, odnosno predstavlja broj čestica u milion komada.

Godine 2011. na Kosovu je na snazi stupilo administrativno upustvo o kvalitetu naftnih derivata, na osnovu kojeg se zabranjuje uvoz naftnih derivata s količinom sumpora od “50 ppm”, a dozvoljava se ono sa “10 ppm”.

Predsednik opštine, Shpend Ahmeti je na Facebooku napisao da je kompanija od koje se snabdeva nafta potvrdila da je opštinu snabdevala sa dizel naftom s količinom sumpora od 10 ppm, ali nivo u nekoliko rezervoara u školama dostiže i do 700 ppm.

Ali, ministar za obrazovanje, Rame Buja, kazao je da je odluka predsednika opštine bila brza, bez profesionalne procene. On je kazao da je na osnovu administrativnog upustva o kvalitetu naftnih derivata ministarstva industrije, dozvoljena vrednost sadržaja sumpora kod ulja za loženje 1.000 ppm. Isto važi i za vrednost sumpora kod gasnih ulja koja se koriste za grejanje.

„Urađene analize u tri škole govore da se ta vrednost kreće od 133 – 692 ppm, što znači da vrednost kontaminacije nije ni približno zabrinjavajuća“, kazao je on.

„Stanje kontaminacije u školama nije zabrinjavajuće, već je to sasvim normalno“, kazao je on.

On je naglasio da odluku o prekidu nastave može doneti samo nadležno ministarstvo.

Međutim, Ramadan Buzhala, bivši predsedavajući Saveta za licenciranje nafte u ministarstvu trgovine i industrije, kazao je da nigde, a naročito u školsko-obrazovanim institucijama, nije dozvoljeno da derivati nafte prelaze dozvoljenu normu, koja je 10 ppm.

“Ulja za loženje su ona ulja koja se koriste za zagrevanje kotlova, u industriji, a ne za zagrevanje u institucijama. Ne u institucijama u kojima ne postoje filteri i visoki dimnjaci. Ono što kažu da je dozvoljeno, nafta za grejanje sa jedan odsto sumpora, to striktno važi za upotrebu u industriji, kao što su fabrike blokova, asfaltnih sonova, odnosno, u granicama koje EU odredjuje”, kazao je Buzhala.

Shpend Ahmeti
Shpend Ahmeti
Shpend Ahmeti, predsednik opštine, najavio je da će tražiti zdravstvenu procenu o visokom nivou sumpora u motorima bez filtera a koji upotrebljavaju naftu i od Svetske zdravstvene organizacije, kao i od ostalih medjunarodnih organizacija.

On je takodje rekao da će opština nastaviti sa uzimanjem uzoraka u svim školama, i da će neke poslati i na super analize van zemlje kako bi se utvrdilo da proizvod koji se kupuje kao nafta, u sebi sadrži količinu sumpora i do 700 ppm.

“Opština će pomoći vlastima u otkriću potencionalnog ekonomskog kriminala gde je sama opština Prištine oštećena za vrednost koja prevazilazi i milion eura”, napisao je Ahmeti na svom Facebook profilu.
XS
SM
MD
LG