Dostupni linkovi

Sumnje u masovnu grobnicu na Kosovu: EULEX proverava teren


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Stručnjaci EULEX-a i osoblje Odeljenja za sudsku medicinu na Kosovu u utorak ujutru izašli su na teren u selo Piskota u blizini Đakovice, a nakon informacije Tužilaštva za ratne zločine Srbije o sumnji da se na toj lokaciji nalazi masovna grobnica srpskih civila. Iz Udruženja nestalih Srba na Kosovu izražavaju zadovoljstvo da je, kako kažu, i na Kosovu počelo da se kopa.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije zajedno sa EULEX-ovim tužilaštvom proveravaju informacije o postojanju masovne grobnice srpskih civila stradalih u vreme oružanog sukoba na Kosovu 1998. i 1999. godine.

Portparolka EULEX-a, Dragana Nikolić Solomon, u razgovoru za RSE nije mogla da komentariše ovu istragu s obzirom da je u toku.

Ali, iz tužilaštva Srbije saopštili su da je EULEX ovim povodom doneo naredbu za ekshumaciju, autopsiju i identifikaciju eventualnih posmrtnih ostataka na definisanoj lokaciji.

To su potvrdili i iz Odeljenja za sudsku medicinu na Kosovu, čije se osoblje zajedno sa stručnjacima EULEX-a već nalazi na teren i proverava informacije o postojanju jedne takve grobnice u Piskoti. To je za RSE saopštio direktor sudske medicine Arsim Gerxhaliu.

„Jutros (utorak) zatražili su tehničku pomoć od nas. Ekipa EULEX-a je izašla na teren zajedno sa osobljem našeg odeljenja“, kazao je on.

Gerxhaliu, koji je donedavno bio član vladine Komisije za nestale, dodao je da do sada nije bilo informacija u vezi navoda o postojanju masovne grobnice u Piskoti.

„Tačna lokacija nije pomenuta. Znači, nikada nisam čuo o tačnoj lokaciji. Ali, sigurno su sada stigli novi detalji od srpske strane koji su predstavljeni EULEX-u, i to je možda i bio razlog da se izađe na teren“, kazao je on.

Trifunović: Najneophodnije je zaštita svedoka

Inače, srpsko tužilaštvo raspolaže infomacijama da bi eventualni posmrtni ostaci na ovoj lokaciji mogli da pripadaju „žrtvama zločina pripadnika OVK u logoru Likovac“.

Milorad Trifunović, iz Udruženja nestalih Srba na Kosovu, u izjavi za RSE kaže da je udruženje obavešteno o ovome, kao i da su nadležni u utorak izašli na lice mesta. On je inače izrazio zadovoljstvo da se krenulo sa radom.

„Zadovoljan sam da se krene jednom u kopanje na Kosovu i Metohiji. Već tri godine ni jedna lokacija nije otkrivena, na ni jednoj nije počelo da se radi. Daj bože da se rasvetle sve sudbine svih 1.700 nestalih, mi se za to borimo. Biće nam drago, ako može da bude drago, da saznamo istinu nečeg najbolnijeg – i to je nešto“, kazao je on.

Trifunović kao najveću prepreku u pronalasku grobnica sa srpskim žrtvama smatra problem zaštićenih svedoka.

„Problem je naći lokaciju, a da bi se došlo do lokacije trebaju svedoci. Najveći problem je zaštita svedoka. Niko nije spreman danas da rizikuje svoj život i život svoje porodice da bi otkrio zločin koji je video... Za sve to treba hrabrost i treba rizikovati svoj i život svoje porodice. Najneophodnije je zaštita svedoka“, kazao je on.

Trifunović dodaje da se na Kosovu traga za 537 nestalih Srba, a da ih je ukupno bilo 876.

S druge strane, iz Saveta za zaštitu ljudskih prava i sloboda koji je pratio proces istrage i iskopavanja posmrtnih ostataka pronađenih osoba, kažu da do sada nije bilo informacija o eventualnoj grobnici na ovoj lokaciji.

Behxhet Shala, rukovodilac saveta, za RSE navodi da podržava svaku istragu i napore da se pronađu nestali. On, međutim, dodaje i to da je primetno da srpsko tužilaštvo pokušava da skrene pažnju na Kosovo, a na pragu ponovnog iskopavanja lokacije u Batajnici, 9. oktobra, gde su ranije pronađeni ostaci kosovskih Albanaca.

„Savet podržava iskopavanja, istrage i podržava svaki napor kako bi se pred lice pravde izveli odgovorni, ukoliko ima dovoljno dokaza. Međutim sada je to u fazi spekulacija, u izvršavanju napora da se pažnja iz Srbije skrene na Kosovo, i radi se o naporu da se izvrši pritisak nad Specijalnim sudom a pre njegovog formiranja“, kazao je Shala.

XS
SM
MD
LG