Dostupni linkovi

logo-print

Sukobi u Siriji nastavljeni nakon prihvatanja Annaovog plana


Bashar al Assad

Bashar al Assad

SAD su pozvale predsjednika Sirije Bashara al Assada da odmah preduzme akciju kako bi uvjerio svijet da je ozbiljan u namjeri uspostave mira u zemlji. Kina, baš kao i arapski ministri vanjskih poslova pozvali su Vladu u Damasku da održi pregovore s opozicijom i da okonča nasilje.

Portparol američkog State departmenta Victorija Nooland ocijenila je kao "važan korak" odluku sirijskih vlasti da prihvate mirovni plan izaslanika UN i Arapske lige Kofija Annana.

Američka ministrica vanjskih poslova Hillary Clinton ocijenila je vrlo važnim inicijalni korak sirijskih vlasti koje su pristale na plan Kofija Annana, ali je upozorila:

„S obzirom na istoriju Asadovih pretjeranih obećanja i bijednih ispunjenja, saglasnost s planom mora rezultirati hitnom akcijom. Njegovu ćemo iskrenost prosuđivati prema tome što će učiniti, a ne što je izjavio“, kaže Clintonova.

Sukobi u Siriji nastavljeni su čak i nakon što je Ananov portparol saopštio da su sirijske vlasti prihvatile njegov plan u šest tačaka za okončanje nasilja.

Prema podacima UN, od početka sukoba u Siriji prije godinu dana stradalo je više od 9.000 ljudi.

"Ako je Asad spreman zatvoriti ovo crno poglavlje sirijske istorije, to može dokazati trenutnim naređenjem svojim trupama da zaustave vatru i povuku se iz naseljenih područja“, kazala je Clintonova.

Arapski ministri vanjskih poslova, uoči samita u Bagdadu, pozvali su sirijsku vladu da održi pregovore s opozicijom i da okonča nasilje.

Kina je izrazila nadu da će vlasti u Damasku i sirijska opozicija poštovati svoje obaveze iz Ananovog plana. Portparol kineskog ministarstva vanjskih poslova Hong Lei istakao je kako je Peking zadovoljan odlukom sirijskih vlasti da prihvate UN-ov plan i da se nada političkom rješenju krize u Siriji.

Plan Kofija Annana predviđa "obustavu svih oblika oružanog nasilja", evakuaciju povrijeđenih i dostavu humanitarne pomoći, kao i sveobuhvatne razgovore za pronalaženje političkog rješenja.
  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

XS
SM
MD
LG