Dostupni linkovi

Suzavac i sukobi sa policijom na ulicama Podgorice


Sukobi demonstranata i policije u Podgorici
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:39 0:00

Sukobi demonstranata i policije u Podgorici

Dvadesetak privedenih i dva povrijeđena policajaca bilans je prvog protestnog skupa u Podgorici koji je organizovan po uzoru na događaje u Bosni i Hercegovini. Sukobu dijela protestanata sa policijom prethodio je skup ispred crnogorskog parlamenta tokom kojeg je Vlada pozvana da podnese ostavku, a poslanici da napuste parlament.

U neposrednoj blizini zgrade Vlade nekoliko desetina demonstranata pokušalo je da probije zaštitnu ogradu koju je policija postavila pošto je na Fejsbuku najavljeno održavanje prvog protesta, po uzoru na događaje u Bosni i Hercegovini.

Sa maramama na licu i kapuljačama, dio demonstranata je zasuo kamenicama policiju, ali i novinare i učesnike protesta koji su se nalazili u blizini kordona koji je sprječavao prilazak zgradi Vlade. Tada su se pojavili pripadnici policije opremljeni za razbijanje demonstracija. Policija je upotrijebila suzavac, i pojurila napadače koji su pobjegli prema Njegoševom parku.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:16 0:00
Direktan link



Nakon dvadesetak minuta, ulica Stanka Dragojevića u centru Podgorice bila je ispunjena suzavcem, a stakla na nekoliko automobila i na nekoliko zgrada u blizini su slomljena. Nakon što su demonstranti rastjerani, pri čemu su dva policajca povrijeđena, policija je uhapsila dvadesetak osoba.

Protestni skup je počeo u 13 časova ispred sjedišta Skupštine Crne Gore. Poziv je uputila Fejsbuk grupa „Revolucija u Crnoj Gori – Svi na ulice”.

Policija je zaštitnim rešetkama blokirala prilaze Skupštini, Vladi i ostalih institucija koje se nalaze u blizini. Ispred parlamenta se okupilo par stotina građana, među kojima su na početku bili uglavnom stariji ljudi, radnici propalih preduzeća nezadovoljni ekonomskom i socijalnom situacijom. Oni su najprije izašli na bulevar Svetog Petra Cetinjskog i blokirali saobraćaj.


Njima se obratio jedan od učesnika koji nije želio da se predstavi, a koji je istakao zahtjev da Vlada podnese ostavku, a da poslanici napuste Skupštinu:

“Ovdje smo jer smo prevareni a varaju nas svaki dan.Ovdje ćemo ostati i biti jer je ovo jedina naša država Crna Gora.Hoćemo da radimo,hoćemo da živimo .Smijemo li i dalje da dozvolimo ovu pljačku koju provode iz dana u dan? Ovoga trenutka svi koliko nas ima pozivamo gospodu u vladi da podnesu ostavke.Treba da dođu među nas i da vide kako mi živimo i da nas ne otpuštaju sa poslova kao pse.Više ne možemo plaćati račune za struju. Ovo su naši zahtjevi pa neka se sada pojave Đukanović, Krivokapić, Danilović, Mandić, Pajović”

Potom su protestanti krenuli ka sjedištu Vlade, gdje je takođe policija blokirala prilaz. Najprije je počelo koškanjem sa policijom i pogrdnim skandiranjem na račun policije i političara, nakon čega je došlo do nereda.

Ni prisutni novinari nisu bili pošteđeni uvreda od pojedinih protestanata

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:17 0:00
Direktan link


Pored zgrade Vlade, ostalo je par desetina starijih protestanata koji nisu učestvovali u neredima. Nakon sukoba sa policijom fejsbuk stranica „Revolucija u Crnoj Gori- Svi na ulice” je ugašena.
XS
SM
MD
LG