Dostupni linkovi

Sudska farsa u Rusiji: Članicama benda "Pusi Rajot" preti zatvor


Članice benda "Pusi Rajot" na saslušanju u Moskvi, 30. jul 2012.
Članice benda "Pusi Rajot" na saslušanju u Moskvi, 30. jul 2012.
Brajan Vitmor (Brian Whitmore) i Dragan Štavljanin

U Moskvi je počelo suđenje trima članicama feminističkog benda "Pusi Rajot" po optužbi za uvredu Vladimira Putina kada su pokušali da izvedu perfomans u najvećoj crkvi u ruskoj prestonici. Preti im kazna od 7 godina zatvora. Aktivisti za ljudska prava ocenjuju ovaj proces kao „sudsku perverziju“.

Članice benda su optužene za "huliganizam iz verske mržnje" jer su u crkvi Hrista spasitelja, između ostalog, uoči izbora otpevale pesmu "Bogorodice, progoni Putina". Advokati optuženih smatraju, pak, da je reč samo o običnom prekršaju.

Branilac Violeta Volkova je pročitala izjavu jedne od optuženih Nadežde Tolokonikove u kojoj se između ostalog ističe da su teme njihovih pesama i perfomansi diktirali vreme u kojem Rusi žive.

“Jednostavno smo reagovali na to što se dešava u našoj zemlji i da u formi pank perfomansa iskažemo stavove i raspoloženje znatnog dela ljudi. U pesmi “Bogorodice, progoni Putina” hteli smo da pokažemo reakciju mnogih Rusa na poziv patrijarha da se glasa za Vladimira Putina na predsedničkim izborima 4. marta 2012. godine. Perfomans u crkvi Hrista spasitelja nije bio motivisan verskom mržnjom. U Crkvi nismo izrekli nijednu uvredljivu reč na njen račun, niti vernika ili Boga”, kazala je.

Tolokonikova ponavlja da je njihov cilj bio da iskažu nezadovoljstvo pozivom poglavara Ruske pravoslavne crkve da se glasa za Putina, čija je politika autoritarna i antifeministička.

Tolokonikova izražava žaljenje ako je njihov nastup bilo koga uvredio, ističući da je spremna da prizna da su nenamerno napravile moralni prekršaj, ali ne i krivični, kako ih optužnica tereti.

Druga članica benda Marija Aljočina kaže da je mislila da crkva „voli svoju ’decu’. Međutim, ispostavilo se da postoji razlika: crkva voli samo onu ’decu’ koja veruju u Putina“.

Aljočina ističe da se na snimku vidi da je njihov perfomans trajao samo 40 sekundi.

“Tvrdnja da je naš nastup od 40 sekundi uzdrmao viševekovne temelje pravoslavlja – jeste apsurdna”, kaže Aljočina.

Trećeoptužena Jekaterina Samuzevič ponavlja da glavna tema njihovog perfomansa nisu pravoslavni vernici, već nelegitimni izbori za Dumu u decembu 2011, zatim predsednički izbori kao i vladina politika ograničavanja političkih sloboda građana.

„Devojke nisu imale oružje i nisu ništa uništile", kritikovao je advokat Nikolaj Polosov. Isti je stav i đakona Andreja Kurajeva, koji naglašava da crkva nije bila oskrnavljena posle ove akcije, te da je veća šteta po crkvu kažnjavanje ovih žena, od kojih su dve majke.

Tokom današnjeg suđenja, optužene članice benda su bile u staklenom boksu, a u Moskvi je razmešten veći broj policajaca zbog poziva aktivista za ljudska prava na proteste. Procenjuje se da će ostati u istražnom zatvoru do januara sledeće godine, kao i da će biti osuđene do sedam godina pritvora u kaznemon logoru, uprkos pozivima više međunarodnih organizacija ruskim vlastima da odustanu od njihvog strogog kažnjavanja.

Tri članice ovog post-pank benda ušle su 21. februara u crkvu Hrista spasitelja u Moskvi obukavši običnu odeću preko one karakteristične za nastupe. Kada su stupile pred oltar navukle su na lice balaklave („fantomke“) i zbacile sa sebe običnu odeću.

Započele su perfomans koji su snimali njihove pristalice, dok nisu izbačeni iz crkve:



Od sirovog materijala je napravljen video koji je postavljen na “Jutjub” (YouTube):



Predstavnici crkava na Balkanu takođe smatraju da je neprihvatljivo koristiti verska zdanja za ovakve nastupe.

„Postupilo bi se sukladno nekakvim uljuđenim načinima komuniciranja i, ako to bude nužno, onda i sukladno zakonima Republike Hrvatske. Dakle, crkveni prostor je prije svega liturgijski prostor i svaka zloporaba tog prostora nije dopuštena. Liturgijski prostor je namijenjen bogoštovlju i koristi se samo u te svrhe, može se možda nekad koristiti u neke druge svrhe, ali to je uvijek uz dopuštenje crkvenih vlasti kao npr. nekakav koncert klasične glazbe. Ali se to uvijek radi u dogovoru sa crkvenim vlastima, one su te koje odobravaju tako nešto. Ako se radi o nekakvom narušavanju javnog reda i mira, ako se radi o zloporabi nekakvog prostora, i ako vi zamolite nekoga da to ne čini i da napusti taj prostor, jer nije namijenjen za to, naravno da je nekakva krajnja mjera pozvati i policiju, organe reda. Tu je nebitan sadržaj u ovom trenutku nego je bitno samo narušava li se javni red i mir i narušava li se svetost toga prostora“, navodi portparol hrvatske biskupske konferencije Zvonimir Ančić.

Bivši dekan Bogoslovskog fakulteta u Beogradu protojerej Dimitrije Kalezić navodi:

„Crkva ima svoje propise - tu je u pitanju učenje, bogosluženje, disciplina itd. Crkveno pravo spada u kategoriju međunarodnog prava, nije to pravo ni ove ni one države. Niko nema pravo da gazi i vršlja po drugome i njegovim pravima. Treće, te tri osobe ovde u crkveni organizam nisu unele nikakav novi saržaj da uzbune crkveno učenje, ali su unele nered i prave smutnju i ta smutnja remeti red interni crkveni, i ta smutnja tangira ostale prisutne, posebno one koji su bili vernici. Najsvetiji dio crkve je oltar i tu se glavna stvar dešava - izlazi se otuda, projektuje se i komunicira oltar sa lađom crkve gde je narod, a narod sa svještenstvom koje je tamo. A ovde šta je? Ovde kao da je neko ušao i makazama isekao redom sve veze i odnose."

“Pusi Rajot” nije klasična pank grupa. Nastala je iz anarhističke umetničke grupacije “Vojna” – poznatoj i po slikanju ogromnog falusa na pokretnom mostu u Sankt Petersburgu koji gleda na zgradu obaveštajne službe.

Ideja o stvaranju “Pusi rajota” pojavila se u proleće 2011, kada su ženske članice grupe “Vojna” počele da proučavaju delovanje američkog ženskog pokreta "riot grrrl".

U jesen prošle godine grupa je započela javne nastupe koje je postavljala na “Jutjub”. Kao i u slučaju “Vojne”, članstvo u “Pusi rajotu” je anonimno i rotirajuće. U intervjuima su se predstavljale kao “veverica” ili “vrabac”.

“Članstvo u ‘Pusi Rajotu’ je naizmenično”, kazao je nedavno za ruski servis Radija Slobodna Evropa Petr Vezilov, jedan od vodećih članova “Vojne” i suprug uhapšene Nadežde Tolokonikove.

"Ovaj anonimni status je deo ideologije ove grupe. Nekoliko desetina devojaka je nastupalo u 5 perfomansa”.

Pre crkve Hrista spasitelja, najpoznatiji nastup ove grupe bio je video sa koncerta na Crvenom trgu, takođe u januaru – u jeku antivladinih protesta nakon spornih decembarskih izbora za Dumu. Najviše pažnje je privukla njihova pesma: “Putin se upiškio u gaće”.

Cela pesma glasi: “Ustanak u Rusiji, harizma protesta! Ustanak u Rusiji, Putin se upiškio u gaće! Ustanak u Rusiji! Mi postojimo! Ustanak u Rusiji! Pobuna! Pobuna!”

Grupa je za ovaj incident kažnjena sa 500 rubalja (15 dolara).



Tri članice benda su optužene za huliganizam ne samo zbog nastupa u crkvi Hrista spasitelja već i materijala i videa koji su kasnije pronađeni u njihovim kompjuterima.

Između ostalog, u optužnici se ističe da je u video zapisima pronađena i izjava “sveto sranje”.

Tužilac priznaje da članice benda nisu, u stvari, takoreći ništa izjavile. Međutim, “za svakoga ko zaista poštuje veru, neprihvatljivo je da koristi izraz ‘sveto sranje’”, naglašava se u optužnici.
XS
SM
MD
LG