Dostupni linkovi

Suđenje Popović i drugi: Konačna presuda oficirima VRS-a za Srebrenicu iduće godine


Vujadin Popović
Vujadin Popović

Haški sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) je objavio zakazivanje konačne, drugostupanjske presude petorici oficira Vojske Republike Srpske (VRS) u slučaju poznatom kao „Popović i drugi“ za 30.siječanj 2015.godine.

Podsjetimo, 2010.godine u prvostupanjskom postupku osuđena su zbog učešća u genocidu u Srebrenici 1995.godine (ubojstvom oko 8000 bošnjačkih dječaka i muškaraca) sedmorica vojno-policijskih dužnosnika bosanskih Srba u vrijeme rata.

To je bilo jedno od najvećih haških suđenja po obimu i broju optuženih, a prvostupanjsko Raspravno vijeće sastavljeno od trojice sudaca je neupitno utvrdilo - da je u Srebrenici počinjen genocid. U svom obrazloženju s jedne strane visokih, a s druge nižih kazni zatvora, suci su najviše vodili računa o svijesti i namjeri optuženih da unište bošnjačku etničku skupinu.

Prvooptuženi Vujadin Popović, obavještajni časnik vojske bosanskih Srba (načelnik za sigurnost Drinskog korpusa VRS), osuđen je na doživotni zatvor budući da su, prema sudskom vijeću, dokazi pokazali da je voljno i svjesno stupio od početka napada na enklavu u izvršenje udruženog zločinačkog poduhvata.

Sudsko vijeće je, također, osudilo na doživotan zatvor pukovnika Vojske Republike Srpske Ljubišu Bearu (načelnik za sigurnost Glavnog štaba VRS) budući da se uvjerilo da je i on, također, sudjelovao na sastancima gdje su prije samog počinjenja dogovarana masovna smaknuća zarobljenika.

Manje kazne dobili su ostali iz slučaja budući da su suci zaključili da, iako su znatno doprinijeli počinjenju ubojstava, nisu mogli predvidjeti da će njihovi postupci doprinijeti tome u tako velikom rasponu.

Zapovjednik postrojbe specijalne policije Ljubomir Borovčanin osuđen je tako na 17 godina zatvora za pomaganje i podržavanje ubojstva, istrijebljenja i progona. General Radivoje Miletić, kao pomoćnik zapovjednika Glavnog štaba VRS-a Ratka Mladića (kojem suđenje za srebrenički genocid upravo traje) - osuđen je na 19 godina, a general Vinko Pandurević na 13 godina zatvora za pomaganje i podržavanje ubojstava, progona i prisilnog premještanja stanovništva.

Umirovljeni general Milan Gvero prošao je s najlakšom kaznom od pet godina zatvora.

VIDEO LINK: Dio izricanja prvostupanjske presude

U žalbenom postupku ostali su do kraja petorica optuženih, bez Gvere koji je odslužio kaznu jer mu se u nju uračunalo vrijeme provedeno u haškom pritvoru, kao i bez Borovčanina – koji je prihvatio prvostupanjsku kaznu od 17 godina zatvora (na što se nije žalilo ni haško tužiteljstvo).

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG