Dostupni linkovi

Suđenje Tolimiru: Završen dokazni postupak tužiteljstva


Zdravko Tolimir u sudnici
Zdravko Tolimir u sudnici
Protekli tjedan na haškom suđenju Zdravku Tolimiru, pomoćniku za sigurnost Ratka Mladića u Glavnom štabu Vojske Republike Srpske u vrijeme napada na Srebrenicu, završeno je višednevno svjedočenje nevoljkog svjedoka optužbe – Dragomira Pećanca.

Nakon odsluženja kazne od tri mjeseca zatvora za nepoštivanje suda i pod prijetnjom novih optužbi za isto djelo Pećanac je pristao dati iskaz o tome što je vidio u srpnju 1995. godine. No najveći dio njegovog svjedočenja odvijao se na sjednicama zatvorenim za javnost budući da se Pećanca željelo zaštititi od informacija koje bi Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine moglo iskoristiti protiv njega u postupku pred domaćim pravosuđem.

Pećanac je Tajništvu suda predao nekoliko dokumenata iz spornog vremena, među ostalim i svoj ratni dnevnik u kojemu je bilježio i što se događalo tijekom napada na Srebrenicu od strane srpskih snaga. No, i sam Pećanac je potvrdio da u spomenutoj bilježnici ne postoje unosi od 8. do 14. srpnja, niti od 16. srpnja do 15. kolovoza 1995. godine:

„Ja ne tvrdim da sam uklonio stranice na način da bih bilo šta prikrio, nego je moguće da iskinem list, stranicu, pribilježim nešto, znači jednostavno iz tog razloga, a ne da bi se nešto uklonilo - jer to ukloniti implicira da sam ja nešto sakrivao, a stvarno nisam.“

Iako se o sadržaju dnevnika svjedoka nije raspravljalo na sjednicama otvorenim za javnost, tužiteljstvo je navelo kako se radi o dokumentu vrlo važnom, ne samo za suđenje Tolimiru već i za ostale procese za ratne zločine.

Kao primjer je spomenut unos od 14. srpnja 1995. godine sa sastanka koji je održan u Beogradu između bivšeg srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića, Ratka Mladića i drugih.

Plavi i Turci

U unosu je navedeno kako je osoba pod inicijalima M.P., identificirana od optužbe kao Momčilo Perišić, navela da Plavi zna što su uradili sa Turcima. Prema tužiteljstvu, Plavi je bilo kodno ime za predsjednika parlamenta bosanskih Srba Momčila Krajišnika. O spornim događajima u Srebrenici između 11. i 13. srpnja Pećanac nije želio puno reći:

„Gospodine tužioče, ja ne govorim o datumima zato što jednostavno ne mogu da se sjetim - ja sam vam to rekao. Meni tada nije bio bitan ni datum, ni vrijeme, ni mjesto - meni je bila bitna samo bezbjednost generala Mladića. I on kad kaže: ’Krećemo!’, ja krećem. Mene nije interesovalo ni kud idemo, ni šta radimo, niti bilo šta drugo. Ono čega se mogu usput sjetiti, ja se tog sjetim. A da vam kažem da li je to noć 13., to stvarno ne mogu. I ja bih vas molio, ako je moguće, ovo već kreće, vidim, u pravcu toga da može da mi nanese štetu, pa bih vas molio zatvorenu sjednicu.“

Pećanca se spominjalo na više suđenja u vezi sa genocidom u Srebrenici i Žepi. I sam general VRS-a Radislav Krstić, koji izdržava kaznu od 35 godina zatvora zbog spomenutog zločina, označio je Pećanca, zajedno s Tolimirom, Ljubišom Bearom i Vujadinom Popovićem, kao Mladićev - kninski klan oficira koje smatra najodgovornijim za srebreničke zločine.

Pećancovim svjedočenjem završen je dokazni postupak tužiteljstva, nakon čega u ponedjeljak kreće obrana generala Tolimira, koji se od optužbi za sudjelovanje u srebreničkom genocidu brani sam.

**********
Pogledajte i ostale tekstove iz programa "Pred licem pravde"

Povratnička priča: Mala pekara na kraju sela

Optuženici za ratne zločine ostaju bez pomoći RS?

Pred licem pravde sa IWPR (april 2011)


Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Evropa i
Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR).

Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.

Program uređuju Dženana Halimović, Marija Arnautović i Dženana Karabegović.

Tekstove svih priloga iz emisije možete naći ovdje.



  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG