Dostupni linkovi

O zastrašivanju UNPROFOR-a pred zauzimanje Srebrenice


Milenko Jevđević u sudnici 19.veljače 2015.
Milenko Jevđević u sudnici 19.veljače 2015.

Na haškom suđenju zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću višednevni iskaz je nastavio Milenko Jevđević, bivši zapovjednik veze Drinskog korpusa VRS-a, jedinice koja je sudjelovala u zauzimanju Srebrenice 1995.godine i prema optužnici – u genocidu ubojstvom oko 8000 bošnjačkih dječaka i muškaraca.

Kao svjedok obrane Jevđević je nastojao umanjiti zapovjednu odgovornost generala Mladića – za operaciju Krivaja 95 – kojom je zauzeta Zaštićena zona Srebrenica, nakon čega je u unakrsnom ispitivanju haška optužba ukazivala na nedosljednosti u iskazu svjedoka – s iskazima drugih sudionika spornog događaja.

Tužiteljica Abeer Hasan osporavala je iskaz Jevđevića pronalazeći razlike i u njegovim prošlim haškim svjedočenjima za potrebe suđenja optuženicima za srebrenički genocid, ali i ukazivala da je svjedok umanjivao i svoju ulogu u operaciji zauzimanja Zaštićene zone UN-a, kao i ulogu generala Mladića. Poput predvođenja početnog napada jedinice Drinskog korpusa na promatrački položaj UNPROFOR-a u Zelenom Jadru mjesec dana prije zauzimanja cijele Zaštićene zone UN-a, od čega se Jevđević ograđivao, čak i kad je suočen sa zapovjedi svog pretpostavljenog zapovjednika – Milenka Živanovića.

Dakle poričete da tu jasno stoji u naređenju – da on angažira Vas da vodite snagama za napad?“, suočavala je tužiteljica svjedoka.

Ne znam, vjerovatno su Vam prevodioci loše preveli. Ovdje piše – Živanović da sam sebi kaže – da on osobno rukovodi angažiranim snagama. Svi ostali su njegovi pomoćnici za određene oblasti. Ja sam bio čovjek zadužen za oblast veze i to je nedvosmisleno i to nikad nisam poricao“, branio se svjedok, tumačeći naređenja na svoj način.

Prethodno potvrdio cilj o „smrtnom zastrašivanju UNPROFOR-a“

Jevđević je suočen i s iskazima napadnutih promatrača UNPROFOR-a u Zelenom Jadru koji su bili u suprotnosti s njegovim glavnim iskazom, u vezi toga – da je promatračko mjesto zauzeto od strane jedinice Drinskog korpusa – bez ispaljenog metka. Tužiteljica Hasan je pročitala izvještaj zapovjednika nizozemskog bataljona UN-a generala Roberta Frankena u kojem je opisao kako su u napadu korištene zolje, tenk i topovi.

Uz to podsjetila je Jevđevića i na njegovu raniju izjavu na haškom suđenju kolegama oficirima VRS-a u slučaju Popović i drugi, a u kojoj je potvrdio – da je cilj napada, bio smrtno zaplašivanje promatrača UNPROFOR-a.

U osnovi ovo je bilo naređenje – da se na smrt preplaši UNPROFOR i da ih se natjera da napuste promatračko mjesto. Je li tako? A Vaš odgovor je bio – pa, više manje da. Stojite li i dalje uz taj dio svjedočenja?“, suočila je svjedoka s vlastitim riječima.

Stojim uz taj dio svjedočenja, ali vjerovatno se i ovdje radi – o vađenju stvari iz konteksta“, pokušao je svjedok obrane objasniti razlike.

Jevđević će dovršiti svjedočenje idući tjedan, nakon čega će se suđenje generalu Mladiću – za dvostruki genocid i ostale zločine u Bosni i Hercegovini – nastaviti novim iskazom svjedoka obrane.

VIDEO: Dio unakrsnog ispitivanja Jevđevića

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG