Dostupni linkovi

Svjedok naručio avio-bombe za Goražde


Dragiša Masal
Dragiša Masal

I dok u regiji još uvijek traju uhićenja počinitelja genocida u Srebrenici nakon gotovo 20 godina od zločina, na Haškom sudu (ICTY) se nastavlja proces zapovjedniku operacije prilikom koje je počinjen – generalu Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću. Kao svjedok obrane, zapovjednik Taktičke grupe VRS-a Višegrad Dragiša Masal, skidao je zapovjednu odgovornost s generala Mladića u vezi zauzimanja Goražda, također Zaštićene zone Ujedinjenih naroda koja je 1994.godine potpuno razorena prije nego je bošnjačko stanovništvo iz nje prognano.

Umirovljeni general VRS-a Masal je kao svjedok obrane tvrdio - da su humanitarni konvoji UN-a za Goražde zaustavljani 1993.godine - jedino ako nisu slijedili proceduru provjere, a ne kako bi se stvorili nepodnošljivi uvjeti za opkoljeno bošnjačko stanovništvo prije nego će enklava biti napadnuta.

Haški tužitelj Alan Weber zato je suočio Masala s nizom zaplijenjenih zapovjedi srpskih snaga koje pokazuju organiziranu namjeru progona. Između ostalih i s onom koja pokazuje zapovjedni lanac između optuženog Mladića – i samog svjedoka.

Pred nama je naređenje koje ste Vi izdali 11.travnja 1994.godine, a odnosi se na operaciju Zvijezda-94. Citiram: prenosim vam i poruku zapovjednika Glavnog štaba VRS-a Mladića – gurajte energično naprijed, ne osvrćite se na ovo što se oko nas događa. Turci moraju nestati s ovih prostora. To je poruka koju ste Vi prenijeli, je li tako?“, suočio je Masala tužitelj Weber.

Goražde razrušeno i brojni civili stradali

Tužitelj Weber je predočio i izvještaj međunarodnih promatrača UN-a u prema kojem je nakon žestokog napada srpskih snaga u Goraždu uništeno oko 80 posto kuća i zgrada, dok je preko 700 ljudi ubijeno, a gotovo 2000 ranjeno. U tzv.operaciji srpskih snaga pod nazivom Zvezda 94 – upotrebljeno je razorno oružje – modificirane avio-bombe od nekoliko stotina kilograma koje su vrlo neprecizne, a prema nalazima vojnih vještaka optužbe – namijenjene za teror civila. Za napad na Goražde avio bombe je naručio osobno svjedok Masal.

Vi ste zatražili modificirane avio-bombe i one su se koristile u ovoj operaciji, zar ne?“, pokazao je zahtjev Weber.

„Da, ali to je bilo na početku same operacije“, potvrdio je svjedok koji je neposredno nakon razaranja Goražda postao načelnik artiljerije u Glavnom štabu VRS-a, naručujući i dalje avio-bombe za iduće akcije.

Svjedok obrane Masal, kao bivši zapovjednik Taktičke grupe VRS-a iz Višegrada suočen je i s odgovornošću za djelovanje paravojnih formacija koje su prema predočenim vojnim dokumentima – bile pod zapovjedništvom vojske bosanskih Srba, poput zloglasnih Osvetnika vođenih Milanom Lukićem. Predočena je i vojna korespodencija u kojoj se tvrdi da je o otmici Bošnjaka i Hrvata iz vlaka u Štrpcima 1993.godine – unaprijed obaviješten i MUP Srbije. Suđenju za dvostruki genocid nastavit će se idući tjedan kada će Masal dovršiti iskaz.

VIDEO: Dio unakrsnog ispitivanja Masala

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG