Dostupni linkovi

O suradnji srpskih jedinica iz Hrvatske, BiH i Srbije


Milivoj Simić u sudnici
Milivoj Simić u sudnici

Haško suđenje (ICTY) zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću nastavilo se iskazom Milivoja Simića, bivšeg zapovjednika garnizona VRS-a u Doboju, općini iz koje je prema optužnici prognano nesrpsko stanovništvo 1992.godine.

Nakon što je kao svjedok obrane osporavao u glavnom iskazu kako su Hrvati i Bošnjaci organizirano prognani, tvrdeći da je njegova Operativna grupa 2 bila odgovorna za obranu općine Doboj – haška optužba je suočila Simića s dokazima koji upućuju na prikrivanje zločina počinjenih od srpskih snaga i klimu nekažnjivosti, podupiranu između ostalih i od strane samog svjedoka.

Simić je svu odgovornost za zločine protiv Hrvata i Bošnjaka prebacivao na „paravojne formacije i pripadnike specijalnih policijskih snaga iz (CSB-a) Doboja“ nakon čega je tužitelj Alan Tieger pokazao kako su svi spomenuti bili potčinjeni VRS-u.

Kako bi osporio iskaz Simića o „branjenju Doboja“ i pokazao kako se radilo o pokušaju stvaranja Velike Srbije - Traldi je pustio video snimak na kojem svjedokov nadređeni – general VRS-a Momir Talić, objašnjava okupljenima da je cilj operacije „Koridor“ 1992.godine – otvaranje koridora prema Srbiji i izbijanje na granice dvije države, što je prema optužbi bilo sukladno strateškom cilju političkog vodstva bosanskih Srba (Radovana Karadžića).

Ratko Mladić u razorenom Odžaku tijekom akcije Koridor (snimka prikazana u sudnici)
Ratko Mladić u razorenom Odžaku tijekom akcije Koridor (snimka prikazana u sudnici)

Svjedok je potvrdio pri tom navode optužbe kako su u akciji sudjelovale policijske snage iz Doboja, snage tzv.SAO Krajine iz Hrvatske (predvođene Milanom Martićem), lokalne jedinice TO-a bosanskih Srba te specijalne formacije iz Srbije poput Crvenih beretki – kao i da su sve bile potčinjene VRS-u.

„Neke jedinice bile su plaćene i od strane srbijanskog DB-a (Državna bezbednost)?“, upitao je tužitelj, a nakon što je svjedok poricao da je imao saznanja o tome – predočen je platni spisak pripadnika spomenutih Crvenih beretki.

Svjedok Simić je pri tom potvrdio kako zna neke od pripadnika sa spiska, kao i da su bili zaposleni od strane srbijanskog DB-a.

„Oni su nama samo stvarali probleme, mi smo se njih brzo riješili. Nismo trebali takve“, pokušavao se pri tom ograditi od njihovih postupaka svjedok Simić.

Pokazivanje udruženog zločinačkog poduhvata

Kako bi pokazao povezanost svih jedinica, od kojih se svjedok ograđivao, kao i suradnju civilnih i vojnih vlasti bosanskih Srba 1992.godine Traldi je pokazao novinski članak u kojem se zahvaljuje za srpski Doboj – upravo Milivoju Simiću.

„Tu kažete – mislim da se ne mogu razdvojiti civilni i vojni zadaci u ovom ratu. I to zapravo predstavlja Vaše shvaćanje suradnje (sadejstva)?“, upitao je tužitelj i dobio potvrdni odgovor.

Svjedok, koji je i sam postao član Ratnog predsjedništva Doboja tijekom rata, suočen je i s podacima o rasprostranjenim pljačkama i zločinima koji su se dogodili u njegovoj zoni odgovornosti.

Nakon što je ponovno odgovornost prebacivao na pripadnike policije bosanskih Srba (civilnu vlast) i paravojne formacije, Simić je suočen sa činjenicom da su neki od njih odlikovani od strane 1.krajiškog korpusa VRS-a.

„Milankovićeva jedinica je činila zločine i pljačkala i to ste znali polovicom 1992.godine. Znate li da je (Veljko) Milanković – posthumno dobio odlikovanje od 1.krajiškog odreda?“, upitao je tužitelj Traldi.

„To ne znam“, poricao je svjedok.

Kako bi pokazao da su zloglasne jedinice podupirane i tolerirane od vojno-političkih vlasti bosanskih Srba upravo zbog progona nesrpskog stanovništva nad kojim su činili zločine - pušten je i snimak na kojem predsjednik Skupštine Republike Srpske Momčilo Krajišnik hvali pripadnike Vukova s Vučjaka, govoreći da su „zapovjednik Veljko Milanković i pripadnici – ponos svake vojske u svijetu i miljenici povijesti“.

Svjedok i sam štitio ratne zločince

U završnici unakrsnog ispitivanja u utorak Traldi je zatražio od sudaca da Simića upoznaju s Pravilom 90 E – prema kojem se svjedok može usprotiviti davanju bilo kakve izjave koja bi ga mogla inkriminirati, ali i da ga Vijeće može prinuditi na davanje iste – koja se naknadno neće moći upotrebiti protiv njega u bilo kakvom postupku.

Kako bi osporio vjerodostojnost svjedoka i pokazao kako je VRS poticala klimu nekažnjivosti ratnih zločina prema Bošnjacima i Hrvatima, kao elemenat progona – tužitelj je pokazao zahtjev svjedoka Simića – iz zapovjedništva Operativne grupe Doboj – upućenog javnom tužitelju u Tesliću i Osnovnom sudu Teslić.

U njemu Simić zahtjeva potkraj srpnja 1992.godine oslobađanje vojnika Daria Slavuljice, koji je kao redovni vojnik VRS-a i pripadnik vojne policije – osumnjičen u grupi odgovornoj za više ubojstava i pljački.

„Citiram: Napominjemo da se nitko ne smije igrati sa sudbinom srpskog borca koji je časno izvršavao svoje dužnosti u oslobađanju srpskog teritorija od paravojnih formacija“, stoji u zahtjevu za oslobađanjem osumnjičenog za ratne zločine.

„Potpisao sam dokument, ali se njega (Slavujice) kao vojnika ne sjećam“, odvratio je svjedok.

Podsjetimo, Slavuljica je tijekom rata pušten iz pritvora kao jedan od osumnjičenih za niz zločina, između ostalog i ubojstvo oko 40 osoba na području Doboja i Teslića, zbog čega je ponovno uhićen tek prošle godine.

Simić će iskaz dovršiti u srijedu, nakon čega će se suđenje generalu Mladiću za dvostruki genocid i ostale zločine u BiH (1992-1995) nastaviti novim svjedočenjem svjedoka obrane.

Dio unakrsnog ispitivanja Simića
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:12:06 0:00
Direktan link
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG