Dostupni linkovi

Suđenje Morsiju odloženo do januara


Pristalica zbačenog egipatskog predsednika Mohameda Morsija pred početak suđenja u Kairu
Pristalica zbačenog egipatskog predsednika Mohameda Morsija pred početak suđenja u Kairu
Suđenje smenjenom islamističkom predsedniku Egipta Muhamedu Morsiju i četrnaestorici njegovih saradnika prekinuto je ubrzo posle početka ročišta zbog gužve u sudnici i ometanja procesa.

Morsi je rekao da je legitimni šef države i da odbija da mu sud u Kairu sudi.

Morsi i ostali optuženi su za podsticanje na ubistva antivladinih demonstranata i mogli bi da budu osuđeni na smrt ako budu proglašeni krivim.

Prekid je usledio dva časa posle početka. Bezbednosni zvaničnici iz sudnice rekli su da je proces prekinut jer je Morsi odbio da se presvuče u zatvorsku uniformu koju obično nose optuženici, kao deo njegovog odbijanja da prizna legitimitet Suda.
Zvaničnici su rekli da je Morsi odbacio proces koji se vodi protiv njega nakon što je sudija pročitao njegovo ime i oslovio ga sa "optuženi". On je rekao pred sudom u Kairu da je i dalje "legitimni predsednik" države.

"Ja sam doktor Muhamed Morsi, predsednik republike. Ja sam legitimni predsednik Egipta", rekao je on.

Jedan od Morsijevih advokata Muhamed Toson kaže: “Razlika između suđenja Muhamedu Morsiju i Hosniju Mubaraku je u tome što se Mubarak povukao sa vlasti, dok je Morsi i dalje legitimni lider. Prema zakonu i ustavu, on je i dalje predsednik. Sve mimo toga se ne može smatrati legalnom i ustavnom praksom”.

Državna egipatska televizija javila je da je Morsi stigao u sudnicu sa drugim ključnim ličnostima iz Muslimanskog bratstva Esamom el Erianom, Mohamedom al-Beltagijem i Ahmedom Abdelom Atijem. Nastavak suđenja je zakazan za početak januara.

Morsi i 14 pripadnika njegove Muslimanske braće suočeni su sa optužbama za podsticanje na ubistva na desetine antivladinih demonstranata ispred predsedničke palate u Kairu prošlog decembra.

Morsiju i ostali optuženima preti smrtna kazna ako budu proglašeni krivim.

Prvo pojavljivanje Morsija u javnosti od svrgavanja i hapšenja u julu, praćeno je jakim obezbeđenjem u istočnom Kairu, gde se održava suđenje, pošto su pristalice bivšeg predsednika pozvale na velike proteste. Na stotine u crno odevenih policajaca podržanih oklopnim vozilima raspoređeni su oko prostranog kompleksa policijske akademije.

Iako je Morsi pobedio na demokratskim izborima tokom 13 meseci vladavine sukobio se vodećim institucijama u zemlji. Vojska je smenila Morsija 3. jula, posle masovnih antivladinih protesta i od tada ga drži na tajnoj lokaciji. Posle njegovog svrgavanja protest njegovih pristalica u Kairu nasilno je razbila vojska. Tom prilikom je poginulo nekoliko stotina ljudi. Prelazna vlada je takođe zabranila Muslimansko bratstvo, kome Morsi pripada i uhapsila desetine visokih ličnosti iz te islamističke grupacije.

Njegove pristalice kažu da je svrgnut u vojnom udaru i da ga sada izvode na političko suđenje.

Dopisnik Bi-bi-sija (BBC) iz Kaira kaže da će ovo suđenje biti odmeravanje snaga dveju dominantnih snaga u egipatskom životu - testiranje sposobnosti vojske da održi red na ulici i sposobnost islamističkog pokreta da nastavi da se odupire velikom pritisku.
XS
SM
MD
LG