Dostupni linkovi

logo-print

Na haškom suđenju (ICTY) zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću dvodnevni iskaz je dovršio Savo Simić, bivši načelnik artiljerije u 1. Sarajevskoj motoriziranoj brigadi, unutar Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a, jedinice čija su dvojica zapovjednika osuđena na dugogodišnje kazne zatvora – zbog terora Sarajlija.

Simić je kao svjedok obrane osporavao namjerne napade na civile, nazivajući izvještaje koji govore drugačije – propagandom. On je zadnji ispitan svjedok prije jednomjesečne pauze u suđenju.

Haški tužitelj Adam Weber suočio je pukovnika Simića s izvještajem zapovjednika Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a Dragomira Miloševića – koji potvrđuje masovnu upotrebu teške artiljerije po Sarajevu, kao i izvještaj njegovog drugog zapovjednika Stanislava Galića – o pretjeranom korištenju municije u napadima.

Tužitelj Weber je pokazao i naređenje za višesatno otvaranje artiljerijske vatre po gradu te pročitao izvještaj međunarodnih promatrača UN-a iz rujna 1992. godine o neselektivnim napadima na Sarajevo.

„U opisu događaja za ovaj dan stoji – na tisuće stanovnika koji su pješice išli na posao ili koji su bili izvan svojih domova da bi uživali na suncu, zatečeni su intenzivnim, cjelodnevnim salvama intenzivne topničke i tenkovske vatre, od kojih su neke izazvale požare u domovima na manje od 200 metara od Glavnog štaba Ujedinjenih naroda. Napadi su počeli u 10 sati u jutro, javljeno je da je tijekom dva sata poginulo najmanje 20 ljudi, a da ih je oko 60 bilo ranjeno. Kraj citata“, citirao je tužitelj primjer samo jednog dana otvaranja neselektivne vatre na Sarajlije.

Svjedok: Medijski napisi i izvještaji UN-a su propaganda

Iako je potvrdio da su snage Sarajevsko-romanijskog korpusa koristile municiju više nego je to potrebno – Simić je kao svjedok obrane ustrajao – da su gađani isključivo vojni ciljevi, a ne civilni, kao i da su se srpske snage samo branile, a ne napadale.

„Mi smo uporno branili svoje obrambene položaje, da bi se spriječio proboj, zbog zaštite srpskog stanovništva“, poricao je svjedok obrane iako je suočen s naređenjima pretpostavljenih o ofanzivnim napadima na razne dijelove Sarajeva.

Pri tom je osporavao i izvještaje međunarodnih promatrača UN-a, kao i medijske članke o pogibiji građana, kojih je za vrijeme troipogodišnje opsade ubijeno oko 11 i pol tisuća.

„To što su se stvari odigravale neposredno nakon izdavanja tog naređenja – ne znači da nisu ti napadi i isprovocirani. Ovo je propaganda muslimanske štampe i televizije koji su vješto iskoristili – prvo djelovanje pa onda iskoristili gađanje civilnih objekata, što su nebrojeno puta činili tijekom rata. Ja drugi odgovor nemam“, poricao je istinitost izvještaja o napadima na Sarajlije, dok je u završnici unakrsnog ispitivanja osporavao tvrdnje tužitelja o nepreciznosti improviziranih avio-bombi od nekoliko stotina kilograma, koje su također ispaljivane s položaja VRS-a na grad.

Simić je zadnji ispitani svjedok prije jednomjesečne pauze u suđenju zbog pripreme za izvođenje dokaza optužbe u vezi prijedorske masovne grobnice Tomašica i ponovnog otvaranja dokaznog postupka tužiteljstva. Generala Mladića, koji u petak nije bio u sudnici zbog posjete u pritvoru, optužba povezuje s Tomašicom budući da je u svoj ratni dnevnik, koji je iskorišten kao dokaz – unio broj od više tisuća zakopanih žrtava u prijedorskom rudniku.

Suđenje za dvostruki genocid i ostale zločine u BiH (1992-1995) nastavit će se 22. lipnja ove godine.

VIDEO LINK: Dio iskaza Simića

  • 16x9 Image

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG