Dostupni linkovi

Vještak obrane: Avio bombama u Sarajevu gađani vojni ciljevi


Zorica Subotić u sudnici 30. rujna 2015
Zorica Subotić u sudnici 30. rujna 2015

Haško suđenje (ICTY) zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću nastavilo se višednevnim iskazom balističkog vještaka obrane Zorica Subotić, koja je i peti dan svjedočenja pokušavala osporiti odgovornost srpskih snaga za brojne napade na sarajevske civile tijekom troipogodišnje opsade grada (1992-1995).

Tijekom iskaza u srijedu Subotić je u glavnom svjedočenju obrani opisivala svoju analizu napada na Sarajlije – poput napada na tržnicu Markale (2.napad 1995.godine), granatiranje Ulice Safeta Zajke, kao i više napada avio-bombama – improviziranim projektilima od više stotina kilograma, koji su prema optužnici bili neprecizni te složili isključivo za teror civila.

Subotić je, kao i ranijih dana iskaza, ustvrdila da je većina eksplozija podmetnuta, podupirući tezu obrane – kako su sarajevske vlasti i Armija Bosne i Hercegivine – sami napadali vlastite civile kako bi ocrnili srpske snage u propagandne svrhe.

Pomiješala dokaze iz Markala

Nakon što je dan prije tvrdila kako je eksplozija na Markalama podmetnuta 1994.godine, pokazujući pri tom dio granate pronađene na licu mjesta i tvrdeći da na njoj nema tragova zabijanja u tlo – Subotić je u srijedu sucima izjavila kako je pogriješila budući da je pokazivala zapravo dio pronađen nakon eksplozije na Markalama 1995.godine.

Snimka Sarajeva s pogođenim civilnim objektima
Snimka Sarajeva s pogođenim civilnim objektima

Subotić je ustvrdila potom kako je eksplozija na Markalama podmetnuta i drugi put 1995.godine kada je poginulo 43, a ranjeno 75 Sarajlija. Odnosno da se radilo o statičkoj eksploziji, a ne ispaljenom projektilu o čemu su drugačije svjedočili brojni svjedoci optužbe, između ostalih i istražitelji spornih napada, kao i balistički stručnjaci na koje se i Subotić pozivala – poput Emira Turkušića.

No Subotić je ustvrdila kao svjedok obrane na suđenju Mladiću – kako je istraga Markala napravljena neprofesionalno te da su pronađeni stabilizatori granata premiještani na mjestu uviđaja.

Svjedokinja: Avio-bombe slučajno pogađale civile

Subotić je kao vještakinja obrane obradila u svojoj analizi više napada na Sarajlije za koje je također zaključila da se radilo o podmetnutim eksplozijama, budući da prema njezinim nalazima pronađenih ostataka – projektili nisu ispaljeni.

Osim za više granatiranja Sarajeva Subotić je navela kako je to zaključila i u slučaju eksplozija avio-bombi, razornih projektila za koje su svjedoci optužbe ustvrdili – da su korišteni isključivo zbog terora stanovništva budući da nisu bili precizni, dijelom i zbog improvizirane lansirne rampe i pričvršćenih raketa.

Više ispaljenja avio-bombi na Sarajevo potvrdili su na suđenju generalu Mladiću kao svjedoci obrane i neki oficiri VRS-a, iako su pri tom tvrdili da su s njima gađali vojne ciljeve, no Subotić je također kao vještak obrane sugerirala – kako se većinom radilo o podmetnutim eksplozijama.

Svih 10 projektila smo analizirali i konstatirali da ni jedan nije za sobom ostavio tragove koji bi se mogli smatrati djelovanjem projektila. Osim u Ulici Safeta Hadžića 52 – koji je udario fasadu i može se smatrati djelovanjem projektila. Došao je iz rikošea od zgrade televizije“, izjavila je svjedokinja, tvrdeći da je zgrada televizije (Studio C) bila legitimni vojni cilj VRS-a budući da se u njoj nalazilo zapovjedništvo 1.korpusa Armije BiH, odnosno da je civilna zgrada u Ulici Safeta Hadžića bila slučajno pri tom pogođena.

Također je navela kako je u Ulici Cetinjska 12 (današnja Geteova) avio-bomba slučajno pogodila 9.kat solitera, budući da je u blizini bila tvornica oružja koja je prema njezinom mišljenju – također bila vojni cilj.

Na suđenju za genocid i ostale zločine VRS-a u BiH (1992-1995) Subotić će kao svjedokinja obrane nastaviti iskaz i u četvrtak, kada će ju početi unakrsno ispitivati haško tužiteljstvo.

VIDEO: Dio glavnog iskaza Subotić

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG