Dostupni linkovi

Vještak obrane različito o snajperima od mirovnjaka


Mile Poparić u sudnici 4. studenog 2015
Mile Poparić u sudnici 4. studenog 2015

Na haškom suđenju zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću nakon četiri dana dovršeno je unakrsno ispitivanje Mileta Poparića – svjedoka obrane koji je kao balistički vještak pokušao dovesti u pitanje nalaze o odgovornosti srpskih snajperista za teroriziranje Sarajlija.

U završnici unakrsnog ispitivanja tužiteljstvo je ukazalo da je Poparić donio zaključke o pogođenim civilima kao kolateralnim žrtvama – na temelju krivih pretpostavki i ignoriranjem dokaza – poput iskaza civila očevidaca i mirovnih promatrača UN-a.

Tužiteljica Carolyn Edgerton je analizirala niz incidenata, među ostalim i gađanje 2 tramvaja u sarajevskoj Ulici Zmaja od Bosne 3.ožujka 1995.godine, kada su roku nekoliko minuta pogođeni i okolni pješaci kod hotela Holiday In.

Vaša tvrdnja je da je netko otvorio vatru iz obližnje zgrade, a ne s položaja pod kontrolom VRS-a. Nitko iz UNPROFOR-a nije vjerovao da su pucnjevi dolazili iz zgrade Izvršnog vijeća“, suočila je tužiteljica s izvještajem mirovnih promatrača Poparića koji je prethodno ustvrdio da jedan od ranjenih – Azem Agović – nije mogao biti pogođen u trbuh s položaja VRS-a.

Da je g.Agović bio nagnut naprijed, da je u tom trenutku razgovarao – onda bi Vaš argument o uglu u ovom incidentu mogao biti osporen. Kao i u prethodnom incidentu isto“, ustvrdila je tužiteljica Edgerton.

Izjave svjedoka govore da je g.Agović sjedio normalno, nije se naginjao. To su sve Vaše pretpostavke koje ste ovdje iznijeli“, suprotstavio se Poparić koji je kao svjedok obrane pokušavao prikazati da se i u spomenutom slučaju radilo o slučanim žrtvama puškaranja između Armije BiH i VRS-a.

Tužiteljstvo: UNPROFOR odgovorio na snajpersku vatru

U završnici unakrsnog ispitivanja tužiteljica Edgerton je osporavala i zaključak Poparića da su Dženana Sokolović i njezin sin Nermin Divović također slučajno stradali, a ne od snajperske vatre.

Sokolović je 18.studenog 1994.godine ranjena u trbuh, dok je njezin sedmogodišnji sin ubijen nakon što je od istog metka pogođen u glavu dok je s mamom prelazio između zaštitnih ograda postavljenih zbog snajperiranja od strane UNPROFOR-a.

Pogođeni su na raskrsnici Ulice Zmaja od Bosne i Franje Račkog. Bili su vidljivi svakome iz zgrade Metalke i bilo je jasno da su oni civili. UNPROFOR je uzvratio na vatru, a nije bilo riječ o razmjeni vatre između dvije zaraćene strane“, suočila tužiteljica vještaka za balistiku, spominjući zgradu na kojoj je bilo snajpersko gnijezdo VRS-a.

Crkva u Veljanima – 6 promatrača VRS-a naoružana snajperima i s jedinim PAM-om (protuavionski mitraljez). Rijetko se otvara vatra, a kada se otvara koriste snajper s prigušivačem. To je upravo vrsta naoružanja koje ste Vi identificirali kao oružje koje je moglo pogoditi žrtve u tom incidentu“, citirala je nakon toga i vojni izvještaj o spornom vremenu u kojem je spomenuto oružje.

Moglo je, ali nije jedino (oružje koje ih je moglo pogoditi)“, poricao je i dalje Poparić.

Nakon unakrsnog ispitivanja vještaka za balistiku Poparića je počela dodatno ispitivati obrana, što će se na suđenju za dvostruki genocid i ostale zločine VRS-a u BiH (1992-1995) nastaviti i u četvrtak.

VIDEO: Dio unakrsnog ispitivanja Poparića

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG