Dostupni linkovi

Suđenje Mladiću: Vojnik UNPROFOR-a o razlozima neuspješne zaštite Srebrenice


Ratko Mladić u sudnici Haškog tribunala
Ratko Mladić u sudnici Haškog tribunala
Suđenje zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću nastavljeno je iskazom nizozemskog generala Kornelisa Nikolaja (Cornelis Nicolai), koji je kao bivši načelnik štaba UNPROFOR-a u Bosni i Hercegovini opisao razloge - neuspješne obrane Zaštićene zone Srebrenica.

Nikolaj je kao svjedok haškog tužiteljstva pojasnio - kako su međunarodne snage onesposobljene smišljenom strategijom vojske bosanskih Srba koja je prijetila odmazdom u slučaju pokušaja zaustavljanja njezinih operacija.

Nikolaj je opisao kako je zaustavljanjem UN-ovih konvoja Vojska Republike Srpske postupno prepolovila broj UNPROFOR-ovih vojnika u Zaštićenoj zoni Srebrenica, tako da ih je na kraju ostalo samo 400. Uz to njihove patrole u oklopnim vozilima su onemogućene, budući da je uz ostale potrepštine, Nizozemskom bataljonu UN-a nedostajalo i gorivo pa se provjera terena 1995.godine - počela obavljati pješice.

"I shvaćate da je bilo gotovo nemoguće ostvariti misiju. Imali smo velike teškoće da osiguramo osoblje za promatračka mjesta koja su još uvijek postojala. Bilo je 13 promatračkih mjesta duž cijelog parametra enklave. A to znači da smo imali samo ograničenu kontrolu nad onim što se događalo.", prisjetio se svjedok.

Činjenicu da gotovo prepolovljen nizozemski bataljon nije mogao nadzirati teren Zaštićene zone, Vojska Republike Srpske je koristila za proteste zbog napada snaga Armije Bosne i Hercegovine na okolna srpska sela. Time je i opravdano zauzimanje Srebrenice u srpnju 1995.godine, kada je VRS žešće napala i položaje UNPROFOR-a koji ju je trebao zaštititi.

"Kao što je bio slučaj sa svim pritužbama o ovoj temi reakcija VRS-a je bila da se porekne da su trupe VRS napale UNPROFOR. Međutim redovito je gađano, ponekad s minobacačima, kasnije je bilo i kopnenih napada. A dana 11.srpnja je u više navrata to bilo nijekano, putem odgovarajućih osoba za kontakt.", naveo je Nikolaj.

Kada su snage NATO saveza bombardirale tenkovske položaje VRS-a prilikom ulaska u Srebrenicu (11.srpnja 1995.godine), časnicima UNPROFOR-a su srpski oficiri zaprijetili da će ukoliko se avioni ne povuku - biti osobno odgovorni za odmazdu koja će uslijediti po civilnom stanovništvu, kao i međunarodnom osoblju. Prijetnju je Nikolaj shvatio ozbiljno zbog ranijeg iskustva.

"Kada su Ujedinjeni narodi koristili zračnu podršku (NATO-a) ranije, ja govorim o incidentima 25.i26.svibnja, VRS je vrlo nasilno reagirala na te zračne napade. Sve enklave su granatirane i izložene teškoj vatri VRS-a. Posebno je došlo do krvoprolića u Tuzli.", pojasnio je svjedok.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:56 0:00
Direktan link

Nizozemskog generala u petak će unakrsno ispitivati obrana generala Mladića, kako bi pokušala osporiti optužbe za genocid i ostale zločine u BiH.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG