Dostupni linkovi

logo-print

Svjedok suočen s učešćem u etničkom čićenju Goražda


Špiro Pereula tokom svjedočenja

Špiro Pereula tokom svjedočenja

Na haškom suđenju generalu Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću, kao zadnji ovotjedni svjedok, iskaz je dao Špiro Pereula, bivši sigurnosno-obavještajni oficir u Glavnom štabu optuženog. On je kao svjedok obrane dao iskaz o kidnapiranju i mučenju Srba u zatočeničkim objektima u Sarajevu izbijanjem sukoba 1992.godine, između ostalih i njegovog brata. U unakrsnom ispitivanju Pereulu je haško tužiteljstvo pak suočilo sa spornim napadima VRS-a na civile nesrpske nacionalnosti, o čemu je zapovjedi formirao i prenosio iz Glavnog štaba – i sam svjedok.

Pereula je suočen od strane optužbe s naređenjem kojeg je poslao s isturenog zapovjednog mjesta Drinskog korpusa VRS-a u Čajniću polovicom 1993.godine – o namjeri zauzimanja Zaštićene zone Goražda, prema planu Glavnog štaba.

Tužitelj Adam Weber citirao je zapovjed u kojoj se kaže – da se prije zauzimanja spomenute Zaštićene zone odlučila iskoristiti propaganda VRS-a protiv bošnjačkog stanovništva.

„Ovo je usmjereno muslimanima u Goraždu, zar ne, ne kaže se vojnicima?“, upitao je tužitelj citirajući i zapisnik sa suđenja „Popović i drugi“ (oficiri VRS-a osuđeni u prvom stupnju za srebrenički genocid), a na kojem je također kao svjedok Pereula to potvrdio.

„Ovo je lapsus onoga tko je to kucao. Daktilograf je u ratnim uvjetima to mogao kucati i reći- muslimanima. Ali ja kao sastavljač ovoga nikad nisam mislio na civile, nego sam mislio na vojnike“, negirao je svjedok obrane.

Nakon poricanja Pereule – da se propagandom iz Glavnog štaba VRS-a obraćao bošnjačkim civilima, tužitelj Weber je citirao upućene prijetnje, kako bi pokazao da se one nisu uputile – snagama Armije BIH, već upravo stanovnicima Goražda.

Shvatili ste da su vas i svijet i Alija (Izetbegović, bivši predsjednik BiH - nap.a.) ostavili na cjedilu. I Alah će vam pomoći samo ako nas poslušate. Jer vas samo mi možemo spasiti. Otmite se onima koji su vas mjesecima tjerali u smrt i krenite putem spasa. Krenite prema Kopačima i Ustiprači – tamo vam garantiramo život i konačno olakšanje. A potom put kojim budete željeli. Sigurno je daleko od pakla kroz koji vas je poveo Alija. Nemate puno vremena“, citirao je prijetnje Glavnog štaba VRS-a, formulirane i proslijeđene ljudima u Goraždu od strane svjedoka Pereule, a putem razglasa na megafon te preko radio stanica s okolnih područja pod kontrolom vlasti bosanskih Srba.

Vi ste ga potpisali, naređenje u kojem piše – muslimani, ne vojnici. Vi ste to znali.“, suočio je potom svjedoka i jedan od sudaca tročlanog Raspravnog vijeća Bakone Moloto.

Humanitarna katastrofa Goražda (1992-1995)

Podsjetimo, VRS je tijekom rata opkolila i stalno napadala UN-ovu Zaštićenu zonu Goražde gdje su se početkom rata sklonile na tisuće izbjeglica nesrpske nacionalnosti, nakon što su kao građani nesrpskih nacionalnosti prognani iz drugih dijelova Bosne i Hercegovine. O napadima su iskaz dali i neki svjedoci optužbe.

Tijekom cijelog rata stanovništvo je gladovalo u toj humanitarnoj katastrofi, dok su srpski mediji tijekom 1994.godine i zabilježeli direktno naređenje optuženog generala Mladića o daljnjim napadima.

VIDEO: Arhivske snimke Tanjuga – Ratko Mladić okolica Goražda 1994.

Budući da je u glavnom iskazu govorio o stradanju srpskih civila u Sarajevu, Pereulu je tužitelj ispitivao i o rasprostranjenim ubojstvima i mučenju zatočenika u srpskim zatočeničkim centrima, budući da je svjedok za vrijeme rata bio i član Komisije za razmjenu zarobljenika. Primjerice za ubojstva u zatvoru u Kuli. Svjedok je i to poricao, tvrdeći da nije imao nikakvih saznanja. Nakon kraćeg natezanja je potvrdio da je među zatočenicima bilo i civila, tvrdeći da se on nije bavio njihovom razmjenom „već netko drugi“.

Suđenje za dvostruki genocid i ostale zločine u Bosni i Hercegovini nastavit će se idući tjedan novim iskazima svjedoka obrane.

  • 16x9 Image

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG