Dostupni linkovi

Svjedok suočen s odgovornošću za glad u Srebrenici i Žepi


Slavko Kralj
Slavko Kralj

Na haškom suđenju (ICTY) zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću obrana je izvela kao svjedoka Slavka Kralja, koji je u vrijeme rata (1992-1995) bio zadužen kao prevoditelj za kontakte s mirovnim snagama UNPROFOR-a.

Nakon što je u glavnom ispitivanju pokušao prikazati - kako je general Mladić pokušavao osigurati nesmetani prolaz humanitarnih konvoja UNPROFOR-a, Kralja je u unakrsnom ispitivanju haško tužiteljstvo suočilo s Direktivom 7, kojom političko-vojne vlasti bosanskih Srba naređuju ograničavanje dostave pomoći i blokadu Zaštićenih zona Žepe i Srebrenice 1995.godine, prethodno njihovom zauzimanju i genocidu.

„Nadležni državni i vojni organi zaduženi za rad s UNPROFOR-om i humanitarnim organizacijama će planski i nenametljivim restriktivnim odobravanjem zahtjeva - ograničiti i smanjiti logističku podršku snaga UNPROFOR-a u enklavama i dotur materijalnih sredstava muslimanskom življu i učiniti ih ovisnim od naše dobro volje...“, citirao je Direktivu 7 tužitelj Peter McCloskey, odnosno zapovjed potpisanu od strane predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, koji je kao i general Mladić optužen za dvostruki genocid i ostale zločine u Bosni i Hercegovini (1992-1995) po 11 točaka optužnice.

Kralj se pri tom pravdao da nikada nije vidio tu zapovjed, tvrdeći da je tek vidio takve dokumente u Den Haagu, kao i da je takvo što bila „tajna“ sa čime se on kao potpukovnik VRS-a u Glavnom štabu navodno nije upoznao.

Ne mogu svjedočiti o nečemu o čemu ne znam.“, branio se svjedok obrane, umanjujući svoju odgovornost za provedbu zapovjedi koja je prema optužbi - dovela do gladi stanovništva Žepe i Srebrenice, kao i onemogućila snage UNPROFOR-a u obavljanju zaštite enklava prije njihovog zauzimanja od strane VRS-a koje je rezultiralo genocidom.

Tužitelj: Vi ste mogli vidjeti restrikcije

Tužitelj McCloskey optužio je svjedoka da je i on u Glavnom štabu VRS-a bio svjestan ograničenja koja su se nametnula enklavama, čak i da nije vidio Direktivu 7, razrađenu u vojnu zapovjed od strane Radivoja Miletića (pomoćnika generala Mladića za operativno-nastavne poslove).

Iako je u glavnom iskazu kao svjedok obrane tvrdio – da su se konvoji zaustavljali samo ako bi imali oružje namijenjeno Armije Bosne i Hercegovne, Kralj je potvrdio nakon uzastopnih pitanja tužitelja – da se „jednim dijelom“ ograničila dostava humanitarne pomoći istočnim enklavama 1995.godine „računanjem koliko UNPROFOR-u treba odgovarajuće robe za njegovo normalno funkcioniranje“.

Nakon što je McCloskey utvrdio da je i svjedok, kao oficir u Glavnom štabu VRS-a „bio odgovoran za odnose s međunarodnim predstavnicima i u vezi prolaza humanitarnih konvoja“ – Kralj se tome usprotivio.

Nije tako. Bio je odgovoran pukovnik (Miloš) Đurđić, a kada nije bio onda sam ga ja zamijenio. Ja sam bio prevoditelj.“, branio se Kralj, koji je na inzistiranje sudaca potvrdio da je spomenutom Đurđiću bio nadređen general Mladić te da su obojica „bili odgovorni da se provede Direktiva Vrhovnog zapovjedništva“.

VIDEO LINK: Dio unakrsnog ispitivanja o provođenju Direktive 7

Kralj, koji je i kao svjedok obrane na suđenju Karadžiću suočen s odgovornošću za sudjelovanje u zaustavljanju humanitarnih konvoja prema Zaštićenim zonama UN-a, iskaz će dovršiti u srijedu.

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG