Dostupni linkovi

Svjedok poricao opsadu Sarajeva


Dušan Škrba u sudnici, 21. svibnja 2014.
Dušan Škrba u sudnici, 21. svibnja 2014.
Dušan Škrba, bivši zapovjednik Mješovitog artiljerijskog diviziona Prve sarajevske brigade Vojske Republike Srpske kao svjedok obrane zapovjednika Glavnog štaba VRS-a Ratka Mladića u glavnom je ispitivanju odbacio optužbe o namjernom gađanju Sarajlija, ustvrdivši pri tom da je vojska bosanskih Srba sama bila pod opsadom, a ne građani unutar grada.

Mi smo cijeli rat proveli na istom položaju.“, naveo je govoreći o položaju na Lukavici, opetovano ponavljajući – kako vojska bosanskih Srba nikada nije ofanzivno djelovala na sarajevskom ratištu, tvrdeći da se pucalo jedino u svrhu samoobrane, odnosno samo odgovaralo na vatru Armije Bosne i Hercegovine iz grada.

U unakrsnom ispitivanju haško tužiteljstvo je suočilo Škrba pak s naređenjima optuženog generala Mladića koji pokazuju da je vojna strategija VRS-a bila opsada Sarajeva, što je svjedok poricao da se dogodilo (1992-1995).

Radi se o Direktivi za daljnja djelovanja generala Mladića za kolovoz 1992.godine“, pokazao je tužitelj Milbert Shin, citirajući naređenje o „čvrstom držanju Sarajeva u blokadi i spriječavanju deblokade“.

„Zar nije jasno iz ovog dokumenta da je Sarajevo bilo pod blokadom VRS-a?“, upitao je tužitelj.
Vojna mapa Sarajeva prikazana u sudnici
Vojna mapa Sarajeva prikazana u sudnici
Nije“, nastavio je poricati svjedok dodatno potvrđujući tužitelju da ga je dobro shvatio u vezi njegove teze „da je Armija BiH imala Sarajevsko-romanijski korpus (VRS-a) pod blokadom“.

Nakon toga tužitelj Shin je pokrazao dokument iz Sarajevsko-romanijskog korpusa iz istog vremena koji također govori o provođenju Direktive generala Mladića – o spriječavanju deblokade Sarajeva i ustaških snaga.

Je li Vi i dalje tvrdite da Sarajevo nije bilo pod blokadom? Ovo šalje Vaš korpus“, suočavao je svjedoka tužitelj.

Ovdje tako piše, ali faktički snage predsjedništva su uvijek imale otvoren prostor do kolovoza 1993.godine između piste i Butmira, a kasnije prokopavanjem tunela“, pokušavao je Škrba objasniti svoj pogled na događaje u Sarajevu, odbijajući i dalje potvrditi da je grad bio pod blokadom snaga bosanskih Srba jer je postojao tajni izlaz iz grada.

„Kao da kažete - iz zatvora čovjek može izaći jer su iz zatvora neki ljudi pobjegli. Ali to baš ne objašnjava taj zatvor“, konstatirao je predsjedavajući sudac Alphons Orie koji je svjedoka više puta tijekom svjedočanja upozoravao na nedosljednosti u njegovom iskazu.
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:07:34 0:00
Direktan link

Škrba će iskaz dovršiti u četvrtak nakon čega će se suđenje za dvostruki genocid i ostale zločine u BiH također nastaviti svjedočenjima svjedoka obrane u vezi ratnih događaja u Sarajevu.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG