Dostupni linkovi

Svjedok „pokušao otići sa sastanka“ u vrijeme izdvajanja u Potočarima


Milenko Jevdjević
Milenko Jevdjević

Na haškom suđenju zapovjedniku Gavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću nastavljeno je višednevno svjedočenje Milenka Jevđevića, bivšeg zapovjednika bataljona veze Drinskog korpusa VRS-a, jedne od formacija koja je prema optužnici - sudjelovala u srebreničkom genocidu 1995. godine, ubojstvom oko 8.000 bošnjačkih dječaka i muškaraca.

U završnici unakrsnog ispitivanja Jevđevića, haška optužba je željela osporiti njegovu vjerodostojnost kao svjedoka obrane – ukazujući kako je namjerno lagao o datumu sastanka u Bratunačkoj brigadi VRS-a budući da bi samim tim i on bio upoznat s izdvajanjem muškaraca i dječaka od njihovih obitelji – a koji će potom biti pogubljeni.

Tužiteljica Abeer Hasan predočila je niz presretnutih razgovora oficira VRS-a koji su pokazivali kronologiju kobnih događaja u srpnju 1995. godine u Zaštićanoj zoni UN-a Srebrenica, suočavajući svjedoka Jevđevića – da i sam izbjegava odgovornost za ono što se dogodilo – kao oficir zadužen za komunikaciju jedinica uključenih u operaciju.

„Vi ste očajnički pokušavali da se izmaknete sa sastanka za koji tvrdim da se dogodio 12. srpnja. Jer 12. srpanj je bio dan razdvajanja u Potočarima i 12. srpnja su muškarci zatočeni u školama niz put – od mjesta gdje je održan taj sastanak. I zbog toga – Vi sjedite ovdje i uporno tvrdite da je taj sastanak održan 11. srpnja. Zar to nije točno?“, ispitivala je tužiteljica.

Makar je suočen i s presretnutim razgovorima oficira VRS-a koji idu u prilog kronologiji tužiteljstva – i upućuju da je i sam morao vidjeti – što se događalo u Srebrenici, major Jevđević je nastavio sve poricati – tvrdeći da je dan prije iz nje otišao, odnosno – da s tim nije imao ništa.

„Tako sam siguran da sam maločas ušao kroz ova vrata, da sjedim ovdje i odgovaram na pitanja – tako sam siguran – da sam tad napustio IKM, rasformirao centar veze, prošao kroz Srebrenicu i Potočare i došao u Bratunac. I bio prisutan na tom sastanku 11. srpnja u 22 sata“, poricao je svjedok obrane.

Tužiteljica Hasan je suočila Jevđevića i s nekoliko presretnutih razgovora u kojima je i sam sudjelovao - s nekim od oficira VRS-a, inače osuđenim za učešće u masovnim srebreničkim pogubljenjima – poput Vinka Pandurevića, zapovjednika Zvorničke brigade i Radislava Krstića, načelnika štaba Drinskog korpusa.

Nakon što Jevđević dovrši svjedočenje u utorak – suđenje za dvostruki genocid i ostale zločine u Bosni i Hercegovini nastaviti će se novim iskazima svjedoka obrane, također - najviše u vezi događja u Srebrenici.

Očekuje se iskaz Miodraga Dragutinovića, bivšeg pomoćnika načelnika štaba Zvorničke brigade, koji je svjedočeći u obranu svog zapovjednika Pandurevića ustvrdio - da je general Mladić naredio da se nakon pada Srebrenice - spriječi probijanje pripadnika 28. divizije Armije BiH (iz Srebrenice) prema Tuzli. Pandurević je ipak otvorio koridor i propustio kolonu što mu je inače od haških sudaca uzeto kao olakotona okolnost pri izricanju trinaestogodišnje zatvorske kazne.

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG