Dostupni linkovi

Suđenje Mladiću: Svjedok o preživljenom pogubljenju


Ratko Mladić u sudnici 6.lipnja 2013.
Ratko Mladić u sudnici 6.lipnja 2013.
Suđenje zapovjedniku Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću nastavilo se iskazom zaštićenog svjedoka tužiteljstva pod pseudonimom RM-313 , koji je pod mjerama zaštite, skrivenog lika i glasa – opisao kako je preživio strijeljanje, za razliku od svog oca i ostalih srebreničkih zarobljenika.

Iskaz žrtve haškog tužiteljstvo je nadovezalo na iskaz insajdera, vozača iz Zvorničke brigade VRS-a, koji je preživjelog dječaka – umjesto na novo gubilište – odvezao u zvorničku bolnicu.

Zaštićeni svjedok je zarobljen u okolici Srebrenice u srpnju 1995.godine zajedno s ocem, nakon čega su ih srpske snage utrpale u vojni kamion koji ih je odvezao na mjesto masovnog pogubljenja na području Orahovca. Smrtonosni plotun egzekutora ga je ranio, no svjedok je preživio nakon što su ga poklopila tijela pokošena mecima, pročitala je sažetak opisa zločina tužiteljica Abir Hasan (Abeer Hassan).

„Nakon što su pogubljenja prestala, jedan bošnjaki dječak, od 6 ili 7 godina, digao se između mrtvih tijela. Jedan brkati potpukovnik Drinskog korpusa, prisutan na mjestu pogubljenja – naredio je da se taj dječak ubije. A kad nitko to nije poslušao, naredio je da dječaka odvedu u školu u Orahovcu“, opisao je u svom iskazu svjedok insajder čije je svjedočenje tužiteljstvo poduprijelo s iskazom preživjele žrtve.

Naime za odvoženje dječaka javio se dobrovoljno vozač iz Zvorničke brigade VRS-a, koji je o tome, kao insajder, također dao iskaz haškim istražiteljima, kao i na nekim suđenjima pod zaštitnim mjerama i pseudonimom.

„RM – 247, dobrovoljno se javio za to i budući da je smatrao da će dječaka ubiti ukoliko ga odvede u školu u Orahovcu, umjesto toga dječaka je odveo u bolnicu u Zvorniku“, navela je tužiteljica.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:14:58 0:00
Direktan link

Teških emocija, svjedok se prisjetio ubojstva oca i najgoreg trenutka u životu koji je na njega ostavio trajne posljedice. Zbog zaštitnih mjera iskaz svjedoka nije bio u potpunosti otvoren za javnost tako da se u unakrsnom ispitivanju nije moglo nazrijeti u kom smjeru idu pitanja Mladićeve obrane.

Iz zaštićenog svjedoka RM-313 s iskazom je nastavio istražitelj haškog tužiteljstva Tomaš Blaščik.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG