Dostupni linkovi

Suđenje Mladiću: Svjedočio stoti svjedok, idući mjesec odluka o tempu suđenja


Mladić tokom jedne od rasprava
Mladić tokom jedne od rasprava
Suđenje zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću nastavilo se iskazom zaštićenog svjedoka pod pseudonimom RM-322. I drugi dan njegovog iskaza suđenje je bilo zatvoreno za javnost zbog mjera potpune zaštite identiteta svjedoka, dijelom i zbog sugurnosti njegove obitelji.

Vjerovatno se radilo o insajderu iz srpskih snaga koji je sudjelovao u operaciji zauzimanja Srebrenice u srpnju 1995.godine, nakon čega je došlo do pogubljenja najmanje 7000 bošnjačkih dječaka i muškaraca, kako to spominje optužnica. Broj ubijenih je prema dosadašnjim nalazima haških i domaćih istražitelja pak prešao 8000.

RM-322 bio je stoti po redu svjedok haškog tužiteljstva koje generala Mladića tereti za genocid i protjerivanje u više općina u BiH na početku rata 1992.godine, genocid u Srebrenici 1995., višegodišnji teror nad Sarajlijama te uzimanje međunarodnih promatrača za taoce.

Idući svjedok Momir Nikolić, insajder koji je priznao zločin

Trenutno traje izvođenje dokaza u vezi srebreničkog genocida, a nakon nekih insajdera koji su dali iskaz na sjednici potpuno zatvorenoj za javnost, kao idući svjedok je najavljen Momir Nikolić, pripadnik VRS-a koji je priznao učešće u srebreničkom genocidu.

Prilikom nekoliko svjedočenja Nikolić je opisao kako su mu kolege iz VRS-a najavili da će zarobljeni bošnjački muškarci i dječaci biti pogubljeni, a između ostalog je opisao kako mu je gestom ruke prema grlu to nagovijestio i osobno general Mladić – kada ga je upitao što se planira sa zarobljenicima.

Nikolić je kao obavještajno-sigurnosni oficir Bratunačke brigade VRS-a bio u Konjević polju kad je zapovjednik Glavnog štaba Ratko Mladić tamo došao 13. srpnja 1995. godine. Velikom broju zarobljenika general Mladić je osobno obećao da im se ništa neće dogoditi, no Nikolić je opisao kako je njemu pokazao drugačije.

(VIDEO: Isječak sa svjedočenja Nikolića)


Još trećina svjedoka tužiteljstva

Od ukupno 411 svjedoka protiv Mladića, tužiteljstvo će veći broj njihovih iskaza priložiti u sudski spis u pismenom obliku, dok do kraja suđenja planira osobno pozvati u sudnicu - njih još 48.

Nakon toga očekuje se kraća pauza u suđenju i rasprava po pravilu 98 bis, prema kojem na polovici suđenja obrana može zatražiti oslobađanje klijenta po onim točkama za koje smatra da ih optužba nije dokazala. Iza rasprave uslijediti će dokazni postupak obrane i pokušaj osporavanja optužbi po zapovjednoj odgovornosti.
Suđenje se u srijedu otvorilo tek potkraj sudskog zasjedanja kada su suci saopćili nekoliko administrativnih odluka u vezi proceduralnih pitanja.

Među ostalim predsjedavajući sudac Alphons Orie je naglasio kako se 4.lipnja ove godine očekuje iskaz medicinskog službenika na temu zdravlja optuženog generala Mladića, a u vezi zahtjeva obrane da se smanji broj radnih dana u tjednu - s pet na četiri.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:10 0:00
Direktan link

„Ne mogu to izdržati“, mogle su se nedavno čuti riječi optuženog upućene svojim odvjetnicima prilikom rasprave u sudnici o tempu suđenja i sugestije sudaca da bi htjeli nastaviti s punim radnim tjednom.

Tijekom suđenja koje je počelo polovicom 2011.godine, Mladić se više puta žalio na zdravstveno stanje zbog kojeg je nekoliko puta poduzeta blaža medicinska intervencija u nizozemskim bolnicama.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG