Dostupni linkovi

Suđenje Mladiću: Svjedočio oficir VRS koji je spasio četvero srebreničke djece


Mićo Gavrić tokom svjedočenja 5. srpnja 2013.
Mićo Gavrić tokom svjedočenja 5. srpnja 2013.
Nakon što je haško tužiteljstvo izvelo svjedoka koji je kao dječak preživio zarobljavanje u Srebrenici, suđenje zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću nastavilo se iskazom oficira koji ga je spasio.

Zapovjednik artiljerije u Bratunačkoj brigadi VRS-a Mićo Gavrić sudu je opisao kako je 17.srpnja 1995.godine izdvojio iz zarobljenika četvero djece između 8 i 14 godina, odveo ih u zapovjedništvo i pozvao medije da ih snime – kako bi se dodatno osigurao „da im se ništa neće dogoditi“.

Kapetan Mićo Gavrić sudjelovao je u čišćenju terena u zauzetoj Srebrenici kada su srpske snage u selu Burnica zarobile oko 500 bošnjačkih civila koji su izgladnjeli lutanjem po šumi - tamo tražili hranu.

Gavrić je pokušao objasniti – što ga je ponukalo da se pobrine zaštiti djecu koju je pronašao među zarobljenicima.

„Kada rodi čovjek dijete on njega odgaja. Moji roditelji su imali šestero djece i uvijek je bio savjet – ne čini zla, da ne bi doživio zlo. To je pod broj jedan. Pod broj dva – to sam naučio u školi za školovanje oficira i uopće kroz život“, naveo je svjedok tužiteljstva.

Haške suce je posebno zanimalo zašto se Gavrić nije potrudio snimiti i zaštititi ostale zarobljenike, koje je opisao kao civile, a ne borce Armije Bosne i Hercegovine. Evo pojašnjenja s kojime suci nisu bili zadovoljni.

„Ja sam bio vojno lice. Znači ti ljudi nisu pripadali meni i formaciji da njima upravljam. Predao sam ih, po pravilima službe, policiji koja je nadležna za civilna lica. Ona su odvedena u pravcu Konjević Polja u pratnji Duška Jevića, da bi bili transportirani u prihvatni centar Batković u Bijeljini“, opravdavao je nezaštićivanje ostalih zarobljenika.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:29 0:00
Direktan link

Umjesto u prihvatni centar, zarobljenici su prema sumnjama ubijeni, dok je razmjeno jedino četvero spašene djece za 9 pripadnika specijalne policije bosanskih Srba.
Gavrić koji je svjedočio o predaji spomenutih zarobljenika, naveo je na suđenju spomenutom zapovjedniku policije Dušku Jeviću 2011.godine - kako je dugo vjerovao da nisu ubijeni jer ih je vidio idući dan u nekom skladištu na putu prema Konjević Polju „kako čiste neko smeće“.

Hangar u Konjević Polju sa zarobljenicima
Hangar u Konjević Polju sa zarobljenicima
Na suđenju Jeviću zvanom Staljin u BiH 2011.godine, koji je osuđen na 35 godina zbog sudjelovanja u genocidu, Gavrić je kao svjedok tužiteljstva naveo kako je tek 2009.godine saznao da je predatih 34 zarobljenika pokopano na području Cerske.

Djecu koja su bila u Bratunačkoj brigadi VRS-a, za razmjenu je zatražio Ljubiša Borovčanin, inače osuđen kao jedan od oficira - organizatora masovnih pogubljenja Srebreničana. Gavrića je pri tom uvjeravao – da se djeci ništa neće dogoditi.

„Rekao sam mu – Ljubiša nikakav nije problem, ali povedi računa da ta djeca moraju doći tu kako smo se dogovorili. On kaže – nemoj ništa da misliš“, prisjetio se svjedok.

Djeca su razmjenjena 19.srpnja 1995.godine, a u ispitivanju sudaca Gavrić je priznao, kako ih je snimio u zapovjedništvu Bratunačke brigade VRS-a dijelom i u propagandne svrhe, kako bi se osporila propaganda druge strane – da su u Srebrenici ubijani i najmanji.

Jedan od spašene djece inače je opisao sudu kako je lagao srpskim vojnicima da ima 14 umjesto 16 godina, jer je predosjećao što će mu se dogoditi ako kaže istinu. Suđenje generalu Mladiću za genocid i ostale zločine u BiH nastaviti će se idući tjedan novim iskazima svjedoka tužiteljstva.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG