Dostupni linkovi

Različito o razlozima obračuna s paravojnim formacijama


Dragomir Andan u sudnici 6. lipnja 2014.
Dragomir Andan u sudnici 6. lipnja 2014.
Haško suđenje bivšem zapovjedniku Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću nastavilo se iskazom Dragomira Andana, inspektora u MUP-u RS koji je polovicom 1992.godine dobio nalog za obračun s paravojnim formacijama bosanskih Srba u Brčkom, Bijeljini i Zvorniku.

U glavnom ispitivanju, kao svjedok obrane, Andan je opisao suradnju policije i VRS-a u rasformiravanju paravojnih formacija te tadašnje navodne riječi generala Mladića „kako se s njima treba obračunati jer je njihov cilj samo pljačkanje i protjerivanje muslimanskih naroda iz srpskih općina“.

U unakrsnom ispitivanju haško tužiteljstvo je pak pokazalo – kako je do akcije rasformiravanja paravojnih formacija od strane policije i vojske bosanskih Srba tek došlo kad su one već obavile svoju ulogu u progonu Bošnjaka i bosanskih Hrvata te počele napadati i pljačkati imovinu srpskog stanovništva, budući da je do kraja prve polovice 1992.godine – stanovništvo nesrpske nacionalnosti već izbjeglo, a njihova imovina do kraja opljačkana i uništena.

„Kad više nije bilo muslimanskih kuća, oni su prešli na krađu u srpskim kućama. Nije li to što su krali srpskom stanovništvu u Zvorniku bio razlog akcije protiv njih?“, ispitivala je tužiteljica Kamila Bajbls (Camille Bibles).

„Pa ne bih se složio. Oni su širili jedno nespokojstvo u gradu, što su uslovljavali da se ni ljudi na prvoj liniji ne osjećaju sigurno, kao što bi se trebali osjećati sigurno“, pokušavao je objasniti svjedok svoje neslaganje, ali i neizravno potvrđujući da su Žute ose počele zabrinjavale i vojnike VRS-a na prvoj liniji fronta, u vezi sigurnosti njihovih obitelji u Zvorniku „što je podrivanje vojne spremnosti“.

Predsjedavajući sudac: Bošnjaci su tada već otišli

Andana, koji je već svjedočio na par haški suđenja, tužiteljstvo je podsjetilo na diskriminatorske mjere koje su vlasti bosanskih Srba pokrenule 1992.godine u općinama koje su preuzele. Poput informacija o ubojici Goranu Jelisiću, zvanim Adolf „koji je u policijskoj uniformi ubijao muslimane u Brčkom“, barikadama pripadnika policije srpske nacionalnosti u Sarajevu te policajcu hrvatske nacionalnosti Anti Vidoviću kojeg je Andan spasio iz logora Batković.

S druge strane tužiteljstvo je podsjetilo Andana da je paravojna formacija Žute ose rasformirana tek nakon što su njezini pripadnici počeli napadati stanovništvo srpske nacionalnosti, a što je kulminiralo maltretiranjem ministra informiranja RS Velibora Ostojića, kojeg su natjerali da pase travu.

Nije li to razlog?“, upitala je Bajbls.

Mi smo imali sve spremno, i to se dogodilo neposredno pred akciju dva ili tri dana prije. Kada su ga uhvatili na kontrolnom punktu i natjerali da pase travu. Znam da je to bila druga polovica srpnja (1992.)“, pravdao se svjedok ostajući pri svojoj izjavi obrani – kako se akcija protiv Žutih osa pokrenula zbog pljačke i progona Bošnjaka.
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:11:04 0:00
Direktan link

To je bilo kada je većina muslimana već otišla iz Zvornika?“, konstatirao je i upitao predsjedavajući sudac Alphons Orie, nakon čega ga je svjedok pokušavao uvjeriti – da je Bošnjaka još uvijek bilo tamo.

To nije ono što sam Vas pitao. Ja sam Vas pitao – je li najveći broj muslimana u trenutku pokretanja te operacije već otišao iz Zvornika?“, odvratio je sudac.

Najveći dio muslimana je već otišao.“, potvrdio je Andan, koji će iskaz na suđenju za dvostruki genocid, progone, teror nad Sarajlijama i uzimanje međunarodnih promatrača za taoce - nastaviti idući utorak.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG