Dostupni linkovi

Suđenje Mladiću:: Preživjeli svjedok o cjelodnevnom gledanju pogubljenja


Ratko Mladić u sudnici
Ratko Mladić u sudnici
Suđenje zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću - nastavljeno je iskazom zaštićenog svjedoka, koji je pod pseudonimom RM-253,skrivenog glasa i lika opisao – kako je preživio organizirano pogubljenje oko tisuću zarobljenika iz Srebrenice. Zaštićeni svjedok je tijekom svjedočenja naveo kako je nakon zauzimanja Srebrenice u srpnju 1995.godine od strane srpskih snaga - izgubio 20 bliskih rođaka.

Svjedok je bježao iz Srebrenice zajedno s drugim bošnjačkim muškarcima i dječacima, kada su njihovu kolonu žestoko napale snage bosanskih Srba. Uhvaćen je 13.srpnja 1995.godine, zajedno s više muškaraca iz jedne grupe, izdvojene napadom. Zlostavljanje kao i pljačka, zarobljenicima su nagovijestili sudbinu, budući da su im srpski vojnici govorili – da im stvari više neće trebati.

„U Sandićima, na cesti, uzeli su nam sve što smo imali. Novac, zlato, sat, prsten...sve smo to morali skinuti. I maltretiranje je odmah tu počelo i udaranje.“, naveo je svjedok.

Zarobljenici su odvedeni na nogometni stadion u Novoj Kasabi, gdje je prema satelitskim snimkama držano oko tisuću i pol prestrašenih ljudi, kojima se prema iskazu svjedoka - osobno obratio optuženi general Mladić. Prvo je zarobljenike kritizirao kao bošnjačke borce koji napadaju njegove vojnike, da bi ih nakon toga lažno smirivao – da im se ništa neće dogoditi.

„I spomenuo nam je – kako voze njihovi autobusi žene i djecu (Bošnjake iz Zaštićene zone Srebrenica) da ćemo i mi biti nekad tako (odvezeni i) spojeni s njima.“, prisjetio se preživjeli.

Umjesto na razmjenu zarobljenici su odvoženi na druge lokacije gdje su maltretirani i pojedinačno ubijani prije prebacivanja na mjesta masovnih pogubljenja. Zaštićeni svjedok je s mnoštvom zarobljenih muškaraca i dječaka odvezen u blizinu brane u Petkovcima, gdje je prema optužnici ubijeno najmanje 1000 zarobljenika. Preživjevši smrtonosni plotun, uspio se izvući ispod mrtvih tijela te sakriti s još jednim preživjelim, s kojim je pratio nastavak masovnog ubijanja i odvoženja leševa.

„Tako smo gledali cijeli dan, kako mašina radi (bager) i tovari ta tijela. Istresa na traktor, traktor ide i vraća se za nekih 15 - 20 minuta i ponovno ih tovari. I tako cijeli dan je ta mašina radila.“, opisao je što je vidio na mjestu pogubljenja.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:23:29 0:00
Direktan link


Iskaz zaštićenog svjedoka, koji Mladićeva obrana nastoji osporiti tijekom unakrsnog ispitivanja traženjem razlika u više njegovih izjava - završiti će se sutra. Nakon toga tužiteljstvo će izvesti insajdera iz VRS-a čiji će iskaz također biti vezan uz optužbe za srebrenički genocid.

Inače sudsko vijeće je odbilo zahtjev obrane za smanjenjem radnog tjedna s pet na četiri radna dana, napominjući da će pratiti i dalje zdravstveno stanje optuženog zbog kojeg bi to eventualno trebalo napraviti.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG