Dostupni linkovi

Suđenje Mladiću: Očevidac o izdvajanju i ubojstvima u Potočarima


Paul Hrunevehen svjedoči na suđenju Mladiću, 1. svibanj 2013.
Paul Hrunevehen svjedoči na suđenju Mladiću, 1. svibanj 2013.
Nakon nekoliko dana pauze nastavljeno je haško suđenje zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću. Kao još jedan očevidac zauzimanja Srebrenice te odvajanja muškaraca i dječaka od njihovih obitelji – iskaz je dao Paul Hrunevehen (Groenewegen), koji je u ljeto 1995. godine bio pripadnik Nizozemskog bataljona UN-a, smještenog u Potočarima.

U njegovom svjedočenju opisan je očaj izbjeglica prilikom njihovog protjerivanja, koje je optuženi Mladić osobno nadgledao.

Nakon ulaska srpskih snaga u Potočare 12. srpnja 1995. godine, prvi autobusi odvezli su izbjeglice koje su odmah željele otići, dok su nakon toga preostali ljudi zastrašivani od strane srpskih vojnika kako bi ih se natjeralo na odlazak, prisjetio se očevidac Hrunevehen.

„Većina onih koji su bili izdvojeni...postojala je velika drama jer su se razdvajali od žena i djece. Bilo je suza i straha“, naveo je svjedok spominjući procijenjenu brojku od oko 400 izdvojenih muškaraca samo u UN-ovoj bazi.

Nizozemski vojnik opisao je kako je generala Mladića vidio u Potočarima tijekom oba sporna dana. Naime razdvajanje tisuća bošnjačkih obitelji je nastavljeno i 13.srpnja kada je svjedok Hrunevehen vidio kako trojica srpskih vojnika izvode jednog muškarca i ubijaju ga.

„I u jednom trenutku sam vidio kako je jedan čovjek izdvojen. Pažnju mi je privuklo vriskanje. To nije bilo prvi put toga dana da se to dogodilo, ali nisam o tome mislio sve dok nisam imao bolju slobodu kretanja. Ja sam se onda malo više udaljio od ceste i ponovno je moju pažnju privuklo cijelo to komešanje i vikanje. I vidio sam da je jedan čovjek bio pogubljen iza jedne od ovih kuća“, pokazao je Hrunevehen mjesto pogubljenja na fotografiji baze UN-a u Potočarima, snimljenoj iz zraka.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:12:45 0:00
Direktan link

Tijekom unakrsnog ispitivanja branitelj optuženog Branko Lukić pokušao je osporiti iskaz svjedoka u vezi nasilnog protjerivanja, prikazujući - kako su muškarci i dječaci izdvajani jer se u Potočarima među civilima, navodno nalazio veliki broj vojnika Armije Bosne i Hercegovine.

„Kako ste Vi određivali je li netko civil? Zato što je bio u civilnoj odjeći ili zato što nije imao oružje?“, ispitivao je branitelj Lukić.

„Tko što radi, što tko nosi sa sobom... I budući da muškarci nisu izgledali očito kao vojska sasvim je bilo logično onda da mi za njih kažemo – da su civili“, odgovorio je svjedok.

Nakon što Hrunevehen završi s iskazom u četvrtak suđenje generalu Mladiću za genocid i ostale zločine u Bosni i Hercegovini nastaviti će se novim iskazima u vezi događaja u Srebrenici.

(VIDEO: Nemontirani snimci iz Srebrenice)
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG