Dostupni linkovi

Suđenje Mladiću: Još dvadeset svjedoka obrane do kraja


Ratko Mladić ovaj tjedan u sudnici
Ratko Mladić ovaj tjedan u sudnici

Već drugi tjedan za redom haško suđenje (ICTY) zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću odgođeno je u četvrtak zbog nedolaska svjedoka obrane.

Problemi s nedolaskom svjedoka očekuju se i idući tjedan, što je jasan pokazatelj da će se suđenje završiti puno prije planiranog vremena, predviđenog za izvođenje dokaza obrane. To su sucima naime potvrdili i branitelji, poručivši kako do kraja svog dokaznog procesa namjeravaju pozvati još oko 20 svjedoka, što je puno manje od planiranog.

Od početka iznošenja obrane polovicom prošle godine Mladićevi branitelji su spominjali broj od preko 300 svjedoka koje su namjeravali pozvati u sudnicu kako bi pokušali osporiti optužnicu po 11 točaka, u vezi genocida, progona, terora nad Sarajlijama te uzimanja međunarodnih promatrača za taoce.

Do sada je obrana izvela oko 180 svjedoka tako da joj je prema prvotnoj računici ostalo za ispitati njih još oko 120. No prije dva tjedna branitelji su spomenuli kako im je ostalo za ispitati još 40 svjedoka obrane, da bi ovaj tjedan branitelj Dejan Ivetić obavijestio suce - da ih do kraja suđenja imaju u planu čak duplo manje.

Obrani je gotovo nemoguće premiještati svjedoke, jer je ostala još nekolicina za ispitati. Možda dvadesetak, ne više od toga. Većina njih su ljudi iz međunarodne zajednice i vještaci.“, naveo je Ivetić.

Budući da su preostali svjedoci obrane strani diplomati, analitičari i stručnjaci, do kraja suđenja možda neće ni biti ispitano svih 20-ak preostalih. Svjedočenja nekih zaštićenih svjedoka također su još upitna.

Završetak suđenja po predviđenom roku

Predsjedavajući sudac Alphons Orie nije spominjao neke sankcije obrani zbog nedolaska svjedoka, zbog čega će do kraja suđenja biti još neradnih sudskih dana, budući da je po planiranom ostalo dovoljno vremena za izvođenje dokaza.

„Ja u isto vrijeme vidim da stvari idu pogrešnim putem, češće nego ranije, tako da pozivam strane da jedni drugima pomažu, kako bi izbjegli da se ovakvo što ponovi.“, zatražio je Orie.

Podsjetimo, general Mladić je uhićen 2011.godine, a suđenje je počelo 2012. Završne riječi u suđenju održati će se iduće godine, a prvostupanjska presuda očekuje se tijekom 2017. Nakon prvostupanjske presude uslijediti će žalbeni postupak, koji prema dosadašnjoj praksi može potrajati i do 2 godine, tako da se drugostupanjska, konačna presuda za zločine VRS-a u Bosni i Hercegovini – očekuje oko 2019.

Spomenimo i da je suđenje generalu Mladiću prema usporedbi s dužinom ostalih haških procesa – samo uobičajeno dugo.

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG