Dostupni linkovi

Suđenje Mladiću: Istražitelj o linijama sarajevskog fronta


Jedna od vojnih karti s označenim sarajevskim frontom
Jedna od vojnih karti s označenim sarajevskim frontom
Njegovim iskazom tužiteljstvo je željelo poduprijeti optužbe - da je vojska bosanskih Srba dobro znala gdje se nalaze snage Armije BiH, a gdje sarajevski civili, kojih je tijekom troipogodišnje opsade ubijeno oko 11 i pol tisuća.

Suđenje zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Repulike Srpske Ratku Mladiću nastavilo se iskazom Berija Hogana (Barry Hogan), kanadskog istražitelja tužiteljstva – koji je snimio i analizirao mjesta pogibije Sarajlija, spomenutih u optužnici. Hogan je pozvan naknadno kao svjedok kako bi ga tužiteljstvo ispitalo o linijama sukoba u Sarajevu, koje su prema njegovim nalazima bile gotovo nepromijenjene cijeli rat.

Istražitelj Hogan je za potrebe suđenja generalima Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a Stanislavu Galiću i Dragomiru Miloševiću obišao mjesta incidenata u kojima su stradali sarajevski civili, a svoje nalaze iznio je i na procesu generalu Mladiću. Osim vojnih mapa vojske bosanskih Srba, Hogan je istražujući linije fronta nabavio i karte Armije Bosne i Hercegovine te je na temelju usporedbe napravio izvještaj o sarajevskom ratištu predstavljen sudu.
Barry Hogan
Barry Hogan

„Primijetiti ćete da se linije nisu značnije promijenile. Ako se krećemo prema zapadu vidjeti ćemo da su linije oko Grbavice u velikoj mjeri iste, da se spuštaju prema aerodromu. Nastala je jedna promjena koju ćete primijetiti na zapadu – a to je da su se linije pomjerile tako da su obuhvatile Otez“, pojašnjavao je nalaze svjedok.

Osim pojašnjavanja neznatnog pomjeranja sarajevskog fronta unatoč povremenim žestokim borbama, Hogan je na vojnim mapama Sarajevsko-romanijskog korpusa (SRK) označio i mjesta teške artiljerije iz koje su gađani Sarajlije.

„Vidimo oznake plave i crne boje. Plave oznake SRK pokazuju oruđa i oružja. Znači od mitraljeza, haubica i tenkova“, pokazivao je na vojnim kartama vrste naoružanja oko opkoljenog Sarajeva (1992-1995).

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:07:08 0:00
Direktan link

Podsjetimo, osim što je snimao i analizirao mjesta udara, kanadski istražitelj Hogan je istraživao i moguće lokacije ispaljenja granata. Tako je pronašao na Trebeviću i lokaciju ispaljenja granate od 120 mm, koja je prema optužnici ubila 43 i ranila 75 Sarajlija na tržnici Markale 1995.godine. Prema vojnim kartama, položaj ispaljenja smrtonosne granate držala je vojska bosanskih Srba.

„Bilo je manjin promjena. Armija Bosne i Hercegovine uspjela je potisnuti tu liniju malo prema jugu, tako da su njihove linije bile negdje stotinjak metara ispod ceste za Pale. Znači oni su to uspjeli malo pogurati, no situacija je bila vrlo slična. Trebrević je stalno bio u rukama SRK“, naveo je svjedok na kraju glavnog ispitivanja.

Tijekom unakrsnog ispitivanja obranu su najviše zanimale karte ARBiH koje je Hogan dobio prilikom svoje istrage, a za koje je ustvrdila – da na njima nisu ucrtani svi vojni položaji. Ispitivanjem o položajima ARBiH na sarajevskom ratištu obrana je željela pokazati kako su postojali vojni ciljevi u gradu, kako bi se poduprijela teza – kako su brojne Sarajlije slučajno stradale kao kolateralne žrtve, a ne namjerno ubijane – kako to tvrdi optužba.

Iza istražitelja Hogana na suđenju za dvostruki genocid, progone, teror nad Sarajlijama i uzimanje međunarodnih promatrača za taoce - tužiteljstvu je do kraja dokaznog postupka ostalo za ispitati još dva svjedoka.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG