Dostupni linkovi

Suđenje Mladiću: Istražitelj o smišljenom gađanju Sarajlija


Nedžib Đozo u sudnici, 22. studenoga 2012.
Nedžib Đozo u sudnici, 22. studenoga 2012.
Suđenje zapovjedniku Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću nastavljeno je iskazom sarajevskog policajca Nedžiba Đoze koji je tijekom opsade grada napravio brojne uviđaje granatiranja i snajperskog djelovanja po civilima. Tijekom potvđivanja nalaza istraga ubojstava, napotresniji su bili njegovi opisi stradavanja djece, koje je u Sarajevu poginulo preko 1600.

„VRS je smišljeno gađala mjesta većeg okupljanja Sarajlija“, naveo je policijski istražitelj Đozo prisjećajući se brojnih istraga koje je napravio tijekom tri i pol godine opsade grada. Poput granatiranja tržnice Markale 1994.i 1995.godine, ali i drugih područja grada gdje su s okolnih položaja srpski vojnici zamijetili civile.

„Gdje se okupljaju građani, djeca, vatrogasci, hitna pomoć...Recimo u Ulici Vase Miskina u redu za kruh, kod pivovare u redu za vodu, sanjkanje djece na Alipašinom Polju, igranje utakmice na Dobrinji...“, naveo je primjere gađanja većih okupljališta civila kada su zabilježene masovnije žrtve.

(VIDEO: Dokumentarac o ubijenoj sarajevskoj djeci „A bili su samo djeca“)


Na područje Starog Grada pale su tisuće i tisuće granata između 1992.i 1995.godine, a prema mišljenju svjedoka Đoze - svi su građani znali da ih se namjerno gađa, dok su s druge strane mediji Republike Srpske pokušavali uvjeriti međunarodnu zajednicu u drukčije.

Osim konstantnog granatiranja,Saralije su gađane snajperima, modificiranim avio-bombama s raketnim motorima, bojlerima punim eksploziva, a posebno takozvanim sijačima smrti, teškom oružju poznatom po brzom ispaljivanju projektila.

„Nema područja grada Sarajeva na koje se nije djelovalo iz ovog oružja“, prisjetio se svjedok.

U očajnoj situaciji pogibija najbližih članova obitelji, neki su građani počinili samoubojstvo, poput jednog svjedokovog kolege, policijskog zapovjednika kojem je granata ubila ženu i dvoje djece. Đozi je prilikom jednog od brojnih granatiranja ranjen brat zajedno s još nekim civilima.

„On je po zanimanju električar i majstor je. Išao je na posao raditi“, naveo je Đozo.

Ispitujući svjedoka o detaljima istraga pogibije sarajevskih civila, Mladićeva obrana je pokušala osporiti nalaze koji su upućivali na odgovornost Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a koji ej držao grad u okruženju.

Suđenje Mladiću će se, nakon pauze od jednog tjedna, nastaviti u ponedjeljak 3. prosinca ove godine.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG