Dostupni linkovi

Suđenje Mladiću: Obrana željela unijeti sumnju u istragu Markala


Spomen ploča stradalima na tržnici Markale, 2012.
Spomen ploča stradalima na tržnici Markale, 2012.
Na suđenju zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću okončan je dvodnevni iskaz forenzičkog balističara Mirze Sabljice, koji je napravio uviđaj minobacačkog napada na sarajevsku tržnicu Markale 5.veljače 1994.godine.

Nakon što je tužiteljstvu opisao metodu utvrđivanja smjera ispaljenja projektila, obrana je pokušala tijekom unakrsnog ispitivanja osporiti vjerodostojnost istrage i zaključak - da je minobacačka granata došla iz pravca sjever-sjeveroistok, područja pod kontrolom Vojske bosanskih Srba.

Mladićeva obrana je željela unijeti sumnju u istragu prve veće tragedije na tržnici Markale, ispitujući Sabljicu o detaljima koje je uzimao u obzir pri formiranju zaključaka. Iako nije izjavio otvoreno da je tragedija namještena, kao što to tvrdi u svojoj obrani bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić, branitelj Branko Lukić to je želio prikazati malo suptilnije.

Odnosno Lukić nije jasno ustvrdio - da je tržnica bila prazna prije eksplozije te da su naknadno na nju dovezena tijela stradalih, ali je ispitivao Sabljicu o tim detaljima.

„Kada ste Vi stigli na tržnicu?“, upitao je Lukić.

„To je bilo možda sat poslije eksplozije. Između 13-14h“, naveo je svjedok.

„U to vrijeme je bila već izvršena evakuacija povrijeđenih i poginulih, je li tako?“, nastavio je Lukić.

„Da tako je“, potvrdio je istražitelj.

„Jesu li bile uklonjene i stvari sa tezgi?“, upitao je branitelj aludirajući na tezu o praznoj tržnici neposredno prije eksplozije.

„Koliko se sjećam nisu. Bilo je dosta toga na tezgama“, prisjetio se svjedok prizora.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:13:50 0:00
Direktan link

Podsjetimo, prepunu tržnicu pogodila je minobacačka granata ubivši, prema podacima iz optužnice, 66 osoba, dok je preko 140 ranjeno. Policijska istraga u kojoj je Sabljica sudjelovao napravljena je na dan tragedije, a dan nakon toga formirana je i komisija koja je dodatno utvrđivala okolnosti zločina.

No i taj je detalj za Mladićevu obranu bio sporan, odnosno pokazatelj da se željelo namjestiti rezultate istrage.

„Zašto je do toga došlo da nije sve završeno 5.veljače?“, upitao je Lukić, pokušavajući uvesti sumnju na nalaze istrage.

„Pretpostavimo da je to zatražio istražni sudac jer su u drugoj istrazi sudjelovali i neki dodatni sudski vještaci, eksperti, ali ja i moj odjel nismo bili uključeni u tu naknadnu istragu 6.veljače“, odgovorio je svjedok, upućujući branitelja Lukića na Berka Zečevića, profesora i predstojnika Katedre za obrambene tehnologije Strojarskog fakulteta u Sarajevu.

Zečević je naime vodio spomenutu drugu istragu, dan nakon masakra, a o tome je već dao iskaz na suđenju Karadžiću.

Tužiteljstvo je pri tom potvrdilo sucima kako će Zečević svjedočiti uskoro i na suđenju Mladiću.

Sabljica je tijekom rata sudjelovao i u više istraga zločina također spomenutih u optužnici protiv generala Mladića, poput granatiranja stadiona na Dobrinji, djece koja se sanjkaju na Alipašinom Polju, kao i niza snajperskih napada na Sarajlije.

Obrana se trudila i to osporiti, ispitujući više sati istražitelja o nizu pojedinosti pri rađenju uviđaja. Svjedok je opisujući istrage napomenuo kako su uz sarajevsku policiju, gađanje građana paralelno istraživali i pripadnici UNPROFOR-a.

Suđenje će se nastaviti u četvrtak iskazom novog svjedoka tužiteljstva.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG