Dostupni linkovi

Inženjerac VRS-a o „nestručnom“ razaranju vjerskih objekata


Dragić Gojković u sudnici
Dragić Gojković u sudnici

Nakon gotovo mjesec dana ljetne pauze, na Haškom sudu (ICTY) se nastavilo suđenje zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću, optuženom za dvostruki genocid u Bosni i Hercegovini, kao i za progone, teror nad Sarajlijama te uzimanje međunarodnih promatrača za taoce (1992-1995).

Mladićeva obrana je nastavila izvoditi svoje svjedoke, a s iskazom je počeo umirovljeni pukovnik VRS-a i smijenjeni direktor Centra za rehabilitaciju i zapošljavanje invalida u Republici Srpskoj - Dragić Gojković.

On je pokušao osporiti nalaze vještaka optužbe Andraša Ridelmajera (Andras Riedlmayer) – o upotrebi inženjerije srpskih snaga u rušenju vjerskih objekata Bošnjaka i Hrvata - kao dijelu progona.

Gojković je kao vještak obrane pokušao prikazati – kako VRS nije sudjelovala u rušenju vjerskih objekata, nudeći kao dokaz tvrdnju – da niti jedan nije srušen prema vojnoj proceduri. Primjerice džamija u Foči, kao i samostan u Petrićevcu. Predsjedavajući sudac Alphons Orie pri tom je napomenuo da je pitanje procedure rušenja - nevažno u utvrđivanju odgovornosti VRS-a.

Kada se čita Vaš izvještaj – ja sam vidio da postoje različita pravila i kako se dobro priprema rušenje neke građevine. Također sam primijetio da ste ustanovili – da to nikada nije učinjeno u tim slučajevima (rušenja vjerskih objekata). Da je zapravo bilo učinjeno na neki brzi način, da je samo stavljena gomila eksploziva i da je onda građevina dignuta u zrak. Dakle da nam govorite – što treba znati za pravilnu pripremu, ako to nikada nije učinjeno – izgleda da je manje relevantno, ako je uopće relevantno. Molim Vas nastavite“, zaključio je sudac o iskazu vezanom uz vojna pravila rušenja objekata.

Rušeno mimo pravila JNA

Fotografija srušene džamije prikazana u sudnici
Fotografija srušene džamije prikazana u sudnici

No svjedok obrane Gojković nastavio je govoriti o nestručnosti pri rušenju vjerskih objekata, što je za njega bio glavni razlog sumnje u to – da su ih srušile regularne srpske snage.

Odnosno Vojska Republike Srpske (VRS), koja je u Bosni i Hercegovini 1992.godine formirana iz jedinica Jugoslavenske narodne armije (JNA). Gojković je nestručnim pri tom ocijenio – i rušenje džamije u Sanskom Mostu, kao prilog teze obrane – da ju nisu rušili vojni profesionalci.

Koja je dosta nestručno porušena – gdje je ulaz same džamije ostao netaknut. Upotrebljena je prevelika količina eksploziva, s tim što eksploziv nije raspoređen kako je trebalo. Niti je priprema objekta za rušenje vršena po pravilskim normama koje je primjenjivala JNA. Jer vidite da je kompletna prednja strana ostala netaknuta“, opisao je svoje viđenje rušenja vjerskih objekata, a koji bi prema njemu bili i više srušeni – da se rušilo po vojnom pravilniku JNA, a kasnije VRS-a. Pri tom je ustvrdio – da je VRS da je htjela – mogla uništiti objekte mehanizacijom, bez miniranja.

Gojković će kao vještak obrane nastaviti i u utorak osporavati nalaze vještaka tužiteljstva - Andraša Ridelmajera. On je podsjetimo - nakon pregleda oko 230 srušenih vjerskih objekata Hrvata i Bošnjaka zaključio - kako je to napravljeno sistematski, kao dio njihovog progona. Nakon iskaza Gojkovića, ovaj tjedan se očekuje i svjedočenje supruge generala Mladića – Bosiljke Mladić.

VIDEO: Dio glavnog iskaza Gojkovića

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG