Dostupni linkovi

Suđenje Mladiću: Insajder potvrdio iskaz o organiziranom zločinu


Momir Nikolić na suđenju Ratku Mladiću, 5. lipanj 2013.
Momir Nikolić na suđenju Ratku Mladiću, 5. lipanj 2013.
Na haškom suđenju generalu Ratku Mladiću, dovršeno je višednevno svjedočenje pokajnika, majora Momira Nikolića, prvog oficira iz Vojske Republike Srpske - koji je priznao učešće u organiziranom pogubljenju muškaraca i dječaka iz Srebrenice.

Na kraju unakrsnog ispitivanja obrana je pokušala osporiti Nikolićev iskaz o tome – kako mu je osobno general Mladić 13. srpnja 1995. godine u Konjević Polju - pokretom ruke nagovijestio - da će zarobljenici biti ubijeni.

Obrana je pokušala prikazati kako Nikolić nije u svim izjavama haškim istražiteljima naveo jedan tako inkriminirajući podatak, podsjećajući i na neke izjave očevidaca koji su osporavali da je do kontakta pokajnika i optuženog – uopće došlo. Odvjetnik Nenad Petrušić je pri tom priložio iskaz Mladena Blagojevića, pripadnika VRS-a koji je ustvrdio, da na spomenutoj lokaciji u Konjević Polju – nije ni bilo zarobljenika.

Pokajnik Nikolić je pak odgovorio - kako to nije točno „jer je upravo u Konjević Polju boravio najveći broj zarobljenih“.

„U svojoj izjavi gospodin Blagojević kaže – kako je vidio u Sandićima oko 100 zarobljenih osoba, muslimana. I tvrdi da je u Sandićima gospodin general Mladić izašao iz vozila i obratio se zarobljenicima. Dolazi u Konjević Polje gdje je tog 13.(srpnja) bilo najviše zarobljenih. I to nije točan iskaz – da Blagojević i oni koji su bili pristuni nisu vidjeli te zarobljene ljude. Jer ih je bilo i nemoguće ih je bilo ne vidjeti“, usprotivio se Blagojevićevom iskazu svjedok tužiteljstva.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:14:07 0:00
Direktan link

Kako bi osporio sporni iskaz Blagojevića, tužitelj Jullien Nichols je podsjetio prilikom dodatnog ispitivanja da je spomenuti i sam osuđen zbog ratnih zločina u Srebrenici, ali i zbog laganja američkim vlastima prilikom imigracijske procedure.

„Ovdje vidimo da je osuđen na 7 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti. Da j je imao isto tako i presudu za imigracijsku prevaru, što je činjenica dakle – da je lagao na formularima za imigraciju kad je bio pod zakletvom“, naveo je tužitelj sugerirajući da je Blagojević čovjek koji daje iskaz prema svojim potrebama, a ne prema stvarnim činjenicama.

Osim toga tužitelj je i pokazao neke ranije izjave Nikolića u kojima je opisao nagovještaj ubojstva zarobljenika generala Mladića - potezom ruke, a za koje je obrana navela da ne sadržavaju informacije o nagovještaju ubijanja.

Svi dijelovi vlasti upleteni u zločin

I tijekom sedmog po redu svjedočenja, major VRS-a Nikolić je potvrdio kako su u srebreničkim pogubljenjima organizirano sudjelovali i vojska i policija bosanskih Srba, kao i predstavnici civilnih vlasti iz Bratunca, koji su posebno uzeli učešća - u naknadnom prikrivanju masovnih grobnica.

„Predsjednik općine u tom periodu, od kojeg je potekla inicijativa je Ljubisav Simić, Srbislav Davidović je predsjednik Izvršnog odbora i Miroslav Deronjić je predsjednik općinskog odbora SDS-a (Srpske demokratske stranke)“, naveo je Nikolić opisujući suradnju u prikrivanju zločina, između Glavnog štaba VRS-a na čijem je čelu bio optuženi Mladić i lokalnih civilnih vlasti.

Spomenuti Simić i Davidović svjedočili su o spornim događajima na suđenju bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću.

Nakon dovršetka svog zadnjeg u nizu haških iskaza, Nikolić je odveden u zatvor gdje mu je ostalo za izdržati još oko polovice od dodijeljenih 20 godina - za učešće u organizaciji ubijanja, prema optužnici preko 7000 bošnjačkih dječaka i muškaraca.

U nastavku suđenja s ranije započetim iskazom je nastavila istražiteljica haškog tužiteljstva Erin Gallagher, koja se bavila zločinima u Srebrenici.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG