Dostupni linkovi

Suđenje Mladiću: Analitičar o zapovjedanju sarajevskom opsadom


Detalj iz opkoljenog Sarajeva, 1992.
Detalj iz opkoljenog Sarajeva, 1992.
Suđenje zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću nastavljeno je iskazom vojnog analitičara Ričarda Filipsa (Richard Phillips) koji je za potrebe tužiteljstva napravio analizu o strukturi i funkcioniranju Sarajevsko-romanijskog korpusa (SRK).

Spomenuti korpus VRS-a je držao skoro 4 godine u opsadi Sarajevo pri čemu je poginulo oko 12 tisuća ljudi, a na Haškom sudu već su (pravomoćno) osuđena dvojica njegovih zapovjednika - Stanislav Galić na doživotan zatvor, a Dragomir Milošević na 29 godina. Obojica su prema optužnici bili podređeni generalu Mladiću.

„Postojao je dobar sistem raportiranja unutar Sarajevsko-romanijskog korpusa“, izjavio je umirovljeni britanski potpukovnik Filips, potvrđujući optužbe tužiteljstva - kako je zapovjedni lanac u njemu dobro funkcionirao, od osnovnih četa i bataljona, pa do brigada te na kraju – samog Glavnog štaba na čijem je čelu bio general Mladić.

Gađanje sarajevskih kvartova, nije bilo spontano, već dobro razrađeno, upravo na najvišem nivou, zaključio je Filips:

„Posebno kad je u pitanju planiranje upotrebe artiljerije – izrađeni su detaljni planovi gađanja, to je dobro urađeno i profesionalno, a štabski oficiri su bili obučeni da takvo nešto naprave.“

Filips, koji je za potrebe suđenja napravio dijagram strukture Sarajevsko-romanijskog korpusa, sucima je opisao - kako se u analizi funkcioniranja zapovjednog lanca služio svim raspoloživim izvorima nastalim u ratno vrijeme. No pri tom je naglasio – da je većina informacija na kojima je temeljio zaključke, došla upravo iz samog korpusa.

„Zahvaljujući dokumentima o Sarajevsko-romanijskom korpusu iz procesa Galić, mogli smo napraviti izvještaj s potvrđenim izvorima koji je odražavao strukturu Sarajevsko-romanijskog korpusa. I koji nije bio zasnivan na iskazima svjedoka, niti TV izvještajima ili novinskim člancima – već na dokumentima samog korpusa“, naveo je svjedok koji je već dao iskaz na suđenju Stanislavu Galiću kao i bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću o cilju SRK da drži Sarajevo u blokadi.

Prema analizi Filipsa, odmah po formiranju Vojske Republike Srpske od jednica Jugoslavenske narodne armije – general Mladić je, kao zapovjednik Glavnog štaba, izdao naređenje o razmještanju Sarajevsko-romanijskog korpusa oko Sarajeva.

Tijekom iskaza vojnog analitičara prikazani su i dokumenti o suradnji političkih i vojnih vlasti bosanskih Srba u ratnim operacijama, koje su prema optužnici, rezultirale etničkim čišćenjem i ubijanjem velikog broja civila. Također prikazani su dokumenti o snajperskim jedinicama unutar Sarajevsko romanijskog korpusa, kao i o korištenju nepreciznih avio bombi od 250 kila (zabranjenim za korištenje u civilnim područjima), koje su korpusu isporučene preko naređenja Glavnog štaba VRS-a.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:42 0:00
Direktan link


Optuženi Mladić nastavio je preaktivno sudjelovati u procesu pa mu je predsjedavajući sudac Alphonse Orie i u srijedu uputio nekoliko upozorenja zbog glasnog komuniciranja s braniteljima.

„Bez razgovora gospodine Mladić, bez razgovora. Možete se konzultirati s odvjetnikom tijekom pauze. Napišite što Vam treba“, upozoravao je Orie.

Podsjetimo, nakon više incidenata, odnosno obraćanja svjedocima tužiteljstva, Mladiću je zabranjeno usmeno komuniciranje s braniteljima tijekom iskaza. To mora obaviti za vrijeme više dnevnih, sudskih pauza ili napisati poruku ukoliko suđenje traje, a misli da je uputstvo njegovim braniteljima neophodno.

Filipsa će Mladićeva obrana nastaviti unakrsno ispitivati u četvrtak.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG