Dostupni linkovi

Pripadnik UN o talačkom iskustvu: Nismo znali hoće li nas ubiti


Januš Kalbarčik svjedoči na suđenju Ratku Mladiću, 14. studeni 2013.
Januš Kalbarčik svjedoči na suđenju Ratku Mladiću, 14. studeni 2013.
Suđnje bivšem zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću nastavilo se iskazom poljskog pukovnika Januša Kalbarčika (Janusz Kalbaraczyk), bivšeg pripadnika UN-a kojeg su srpske snage u svibnju i lipnju 1995. godine držale kao taoca i koristile kao živi štit od zračnih udara NATO aviona.

On je još jedan od oko 200 pripadnika mirovnih snaga UN-a koje su Mladićeve snage zarobile i držale na mjestima potencijalnih meta zračnih udara, za što optuženi odgovara po zapovjednoj odgovornosti kao i za dvostruki genocid, teror nad Sarajlijama i progone diljem BiH.

Nakon što je NATO avijacija napala vojne mete na Palama, srpska policija i vojska upale su u prostorije međunarodnih snaga i uhitili svjedoka zajedno s još petoricom kolega. Uz prijetnje da će ih ubiti ukoliko se NATO napadi nastave odvezli su u centar Pala gdje su ih mještani vrijeđali, pljuvali i bacali na njih kamenje. Taoce su odvezli tek kada je okupljena svjetina željela linčovati pripadnike UN-a.

Prvi dan Kalbarčik je bio vezan za gromobran kasarne na Palama, da bi drugi dan bio odvezen na Jahorinu gdje su zarobljenike snimalo za potrebe prijetnji NATO snagama.

„Bojim se“, rekao je pukovnik Kalbarčik 27. svibnja 1995. godine u propagandnoj reportaži državnih srpskih medija, vezan lisicama za radar na području Jahorinskog potoka u snimci koja je prikazana u sudnici.

„Nismo znali kuda idemo, povezali su nam oči, bili smo izloženi velikom stresu jer nismo znali hoće li nas ubiti“, prisjetio se straha kojem je bio izložen tijekom tri tjedna zatočeništva.

Svjedok je opisao kako mu je novinar tom prilikom dao malo vode, budući da nije jeo ni pio ništa 10 sati nakon zarobljavanja. Prema njegovim riječima, zarobljavanje je ostavilo posljedice na njega te je trebalo strpljenje njegove obitelji dok se nije smirio od šoka.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:10:13 0:00
Direktan link

Bivši UN-ov promatrač je također u izjavi spomenuo kako je taoce obišla delegacija vlasti bosanskih Srba u kojoj je bio i general Mladić u civilnoj odjeći, ali da ga je prepoznao tek kasnije na televiziji.

Obrana: VRS čuvala pripadnike UN-a od linča

Tijekom unakrsnog ispitivanja obrana je pokušala prikazati kako su mirovni promatrači UN-a zarobljeni budući da su se stavili na neprijateljsku stranu, surađujući s NATO-om.

Također, da su policajci zarobili UN-ove pripadnike te ih tek nakon toga predali u ruke vojske bosanskih Srba, nakon čega je Kalbarčik kao svjedok tužiteljstva pojašnjavao kako su cijelu operaciju uzimanja talaca vodile vojne vlasti budući da je, između ostalog - dobro razlikovao policijske od vojnih uniformi.

Branitelj Miodrag Stojanović je želio prikazati kako su vojnici VRS-a samo štitili UN-ove promatrače kako bi ih zaštitili od linča srpskog stanovništva kao osvete od zračnih udara.

Tijekom ispitivanja poljskog pukovnika general Mladić je žustro konzultirao svoj tim obrane, čime je izazvao opet oštra upozorenja suca Alphonsa Orie – da ne ustaje i da ne govori glasno.

U dokaze i nalazi eshumacija iz Tomašice

Tužiteljstvo je ovaj tjedan najavilo kako će u dokaze uvrstiti i nedavne nalaze eshumacije masovne grobnice Tomašica kod Prijedora . Od 470 do sada ekshumiranih tijela urađeno je deset preliminarnih identifikacija koje su pokazale da se radi o žrtvama čija se smrt dovodi u vezu sa optužbama iz optužnice protiv Ratka Mladića.

Tužiteljstvo je u toj najavi spomenulo Mladićev ratni dnevnik i unos u njemu od 27.svibnja 1993.godine prema kojem je šef prijedorske policije Simo Drljača traži pomoć od vojske za uklanjanje oko pet tisuća leševa koji su zakopani u rudniku Tomašica.

Suđenje generalu Mladiću nastavlja se idući tjedan, a optužbi je ostalo za ispitati još samo nekoliko svjedoka do kraja dokaznog postupka, nakon čega se očekuje pauza i priprema za raspravu po pravilu 98 bis. Njime je predviđena mogućnost za obranu da zatraži oslobađanje od onih točaka optužnice za koje smatra da ih tužiteljstvo nije dokazalo tijekom svog dokaznog postupka.

Ukoliko general Mladić nakon toga ne bude oslobođen od svih 11 točaka optužnice, uslijediti će postupak obrane.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG