Dostupni linkovi

Suđenje Karadžiću: Oficiri VRS suočeni sa zločinima svojih snaga


Svjedok Blagoje Kovačević u sudnici 18. listopada 2012.
Svjedok Blagoje Kovačević u sudnici 18. listopada 2012.
Nakon što je doveo dva pripadnika UN-a koji su trebali poljuljati optužbe za odgovornost Vojske Republike Srpske (VRS) za masakr na sarajevskoj tržnici Markale, bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić izveo je dvojicu bivših oficira VRS-a – kako bi posvjedočili – da su srpske snage samo odgovarale na vatru iz Sarajeva, a ne namjerno gađale civile što tvrdi tužiteljstvo.

No pri unakrsnom ispitivanju tužiteljstva, oficiri VRS-a su suočeni s naređenjima o otvaranju neselektivne vatre na civilne dijelove grada kao i pitanjima o učestalim snajperskim napadima za koje su morali znati.

General Blagoje Kovačević, trenutno pripadnik Oružanih snaga BiH, opisao je kao bivši zapovjednik Trećeg pješadijskog bataljona Prve sarajevske motorizirane brigade VRS-a, kako su „djelovali samo u samoobrani, zbog čega su imali i gubitaka.

„Civili su bili kolateralna šteta.“, naveo je Kovačević, govoreći u korist Karadžićeve obrane i teze – da Sarajlije, kojih je smrtno stradalo gotovo 12 tisuća, nisu namjerno ubijani.

Suočen s pitanjima tužiteljice Caroline Egerton o isturenim osmatračnicama VRS-a s kojih se moglo vidjeti na što se ispaljuje vatra, Kovačević je odgovorio – kako se nije moglo vidjeti kroz kuće, jer se osmatralo samo s linije fronta.

„Vi od mene tražite nemoguće. Tko je mogao vidjeti s Grbavice što se događa na Baščaršiji – taj je lud“, iznervirano je odgovorio Kovačević na učestala pitanja tužiteljice – kako je onda poduzeo mjere za smanjenje kolateralnih civilnih žrtava, što je ustvrdio u svojoj izjavi koju je umjesto glavnog ispitivanja pročitao Karadžić.

Prema Kovačeviću, krivac za smrt mnogih ljudi u Sarajevu, može se naći u „neobučenosti“ mnogih srpskih vojnika, koji su prema njegovim riječima – sami odlučivali što će raditi i kada će pucati iz rova.

Treći po redu Karadžićev svjedok, inače vojni instruktor za obuku jedinica, ustvrdio je i kako nikad nije u svojoj brigadi organizirao snajperiste, odnosno da je „s vojnog stajališta bila besmislena organizacija neke snajperske vatre“.

Budući da je Kovačević ustvrdio da su njegove snage VRS-a samo odgovarale na vatru iz Sarajeva, odnosno djelovale defanzivno, a ne ofenzivno - tužiteljica Egerton mu je predočila naređenje iz VRS-a o masovnoj odmazdi na grad u cjelini, a ne samo uzvraćanju.

„Ja ne mogu komentirati što se događalo u svim dijelovima Sarajeva, ja mogu govoriti samo što se događalo na Grbavici. Ne mogu komentirati što su drugi radili“, naveo je Kovačević, koji je odbacio optužbe o neselektivnim napadima na grad, jer bi to također prema njemu – bilo vojno besmisleno.

Prilikom unakrsnog ispitivanja prikazane su i neki izvještaji generala Dragomira Miloševića, zapovjednika Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a, o rezultatima vojnih akcija koje su prošile područje srpskog teritorija – što prema tužiteljstvu pokazuje kako je bilo ofenzivnih akcija na sarajevskom području.

Tužiteljica je pokazala i izvještaje promatrača UN-a o otvaranju snajperske vatre po civilima i neselektivne minobacačke vatre, čijih je pedeset posto projektila palo na civilna područja, a polovica na liniju fronta.

To je Blagojević objasnio – blizinom linija fronta, odnosno linija razdvajanja, što kao objašnjenje brojnih civilnih žrtava, u svojoj obrani zastupa i Karadžić.



I idućeg svjedoka, bivšeg zapovjednika artiljerije Sarajevske brigade VRS-a Dušana Škrbu, čiji je iskaz također bio vezan uz tezu – da VRS nije namjerno gađala civile, tužiteljstvo je suočilo s dokumentima i naređenjima koji pokazuju da je teška vatra na Sarajevo bila neselektivna.

Tužiteljica Kimberly West je predočila Škrbi transkript presretnutog razgovora zapovjednika Glavnog štaba VRS-a Ratka Mladića, u kojem naređuje:“ Drmni to nečim i rastjeraj to oko sebe.“

„Je li to detaljan opis cilja?“, upitala je tužiteljica Kimberly West sugerirajući kako se radilo o naređenju za neselektivni napad na šire područje, a ne pojedinu metu.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:12:02 0:00
Direktan link


Škrba je izjavio da u kolovozu 1995.godine njegova jedinica nije mogla ispaliti minobacačku granatu na tržnicu Markale, zato što su minobacači od 120 milimetara tada bili po kontrolom UNPROFOR-a.

Bivši zapovjednik artiljerije Sarajevske brigade VRS-a iskaz će dovršiti idući ponedjeljak nakon čega će se suđenje nastaviti novih svjedokom Karadžićeve obrane, u prvom dijelu - od optužbi za teror nad Sarajlijma.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG