Dostupni linkovi

Suđenje Karadžiću: Oficiri VRS o „obrambenoj“ opsadi Sarajeva


Radovan Karadžić u sudnici Haškog tribunala
Radovan Karadžić u sudnici Haškog tribunala
Bivši lider bosanskih Srba Radovan Karadžić nastavio je u svoju obranu ubrzano dovoditi niz oficira Vojske Republike Srpske koji su potvrđivali njegove teze - da su se samo branili na sarajevskom ratištu, a ne namjerno gađali civile u gradu kako bi radili pritisak na sarajevske vlasti - što pak tvrdi optužba. Pritom je optuženi, koji se brani sam, i dalje ostao pri dosadašnjoj praksi čitanja - samo sažetaka iskaza svjedoka u desetak minuta, bez njihovog glavnog ispitivanja. S druge strane, haško tužiteljstvo je pak nastavilo žestoko osporavati priče o obrambenom karakteru akcija Vojske Republike Srpske, tijekom unakrsnog ispitivanja njezinih oficira.

Kao i više prethodnih pripadnika Sarajevsko-romanijskog korpusa, i oficir VRS-a Stojan Đino dao je izjavu Karadžiću - kako civili u opkoljenom gradu nikad nisu namjerno gađani.

Tijekom dužeg unakrsnog ispitivanja, Đino je ustvrdio da nesprske porodice u Rajlovcu, općina Novi Grad Sarajevo, nisu dirane prilikom preuzimanja vlasti od strane bosanskih Srba, odnosno da nisu nasilno protjerane, kako to tvrdi tužiteljstvo.

„Kompletno porodice Bošnjak su ostale i živjele tokom cijelog rata. Mlađi pripadnici te porodice, bilo ih je koji su se dobrovoljno angažovali u srpske jedinice, a bilo ih je koji su bez ikakvih problema otišli su, nisu željeli da ratuju, uglavnom u inostranstvo, Italija, Švedska, ne znam gdje su sve otišli. Vi ste me, gospodine tužioče, jučer zbunili tim pitanjem, pa vam nisam dao pravi odgovor“, rekao je Đino.

Tijekom žestoke rasprave s optužbom, Đino je ponudio više odgovora o razlogu formiranja srpske općine Rajlovac, u čemu je sudjelovao.

Prvo je ustvrdio kako je razlog bio gospodarski, da bi zatim izjavio da je cilj bio - zaustavljanje doseljavanja građana nesrpske nacionalnosti, kao i da je sve napravljeno u suradnji sa visokim političkim vodstvom bosanskih Srba, na čijem je čelu, podsjetimo, bio optuženi Karadžić:

„Da bi se spriječila još veća ekspanzija u naseljavanju muslimana na ovo područje koje je uzelo maha, kao i bespravna gradnja kuća. Još prije rata je formirana srpska opština Rajlovac. Sve je rađeno u cilju očuvanja srpske teritorije i u uskoj vezi sa svim političkim krugovima koji su u višestranačkom periodu vlasti u bivšoj BiH predstavljali srpski narod i njegove interese na ovom području.“

Kao i svjedok Đino, njegova dvojica kolega iz Sarajevsko-romanijskog korpusa - Predrag Trapara i Stojan Tuševljak, ustvrdili su da sarajevski civili nikada nisu bili namjerno gađani. Tuševljak je tako opisao kako se vatra otvarala samo kao odgovor na granatiranje iz grada, te da se pritom pazilo na civile.

No tužiteljica Caroline Egerton je to osporavala navodeći primjere otvaranja nasumične vatre sa položaja VRS-a, bez prethodno utvrđenih ciljeva:

„Gospodine Tuševljak, na koji način ste vi vodili o tome brigu? Dakle, baratali ste sa informacijama iz druge ruke, otvarali vatru na ciljeve koji nisu bili jasno identificirani, a da li su ti ciljevi pogođeni ili ne čuli ste tek nakon događaja?“

U nastavku ubrzanog izvođenja svjedoka obrane, čiji je ritam, i prema napomeni sudaca, teško slijediti, Karadžić će predočiti još nekoliko iskaza vezanih uz događaje u ratnom Sarajevu, dok će se optužbama za genocid u Srebrenici i uzimanje međunarodnih promatrača za taoce - pozabaviti kasnije.


******************
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR).

Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG