Dostupni linkovi

Suđenje Karadžiću: BiH se mora očitovati Hagu oko Kosa


Sa suđenja Karadžiću
Sa suđenja Karadžiću
Raspravno vijeće u slučaju bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića naložilo je Vladi Federacije Bosne i Hercegovine da se očituje o zahtjevu optuženog da osuđeni sudionik srebreničkih pogubljenja Franc Kos – svjedoči u njegovu korist.

Budući da je spomenuti u zatvoru u kojem je tek počeo odsluživati dugogodišnju kaznu zatvora zbog direktnog učešća u zločinu, koji se Karadžiću stavlja na teret po zapovjednoj odgovornosti, potrebne su informacije o njegovom statusu kako bi Haški sud donio odluke i mjere potrebne za njegov transfer.

Kos, poznat po nadimku „Slovenac“, potkraj travnja ove godine pravomoćno je osuđen na 35 godina zatvora nakon što je žalbeno sudsko vijeće u BiH potvrdilo – da je s pripadnicima 10. diverzantskog odreda pri Glavnom štabu Vojske Republike Srpske 16. srpnja 1995.u Branjevu strijeljao grupu od oko 800 muškaraca i dječaka, zarobljenih nakon zauzimanja Srebrenice.

Njegovim suoptuženicima Stanku Kojiću, Vlastimiru Golijaninu i Zoranu Goronju - također su potvrđene visoke kazne zatvora, od 32, 15 i 30 godina, koje su kao i Kosu, bile po nekoliko godina manje od prvostupanjskih.

Kos je bio u dugogodišnjem bijegu, a uhićen je u Hrvatskoj nakon čega je izručen u BiH. Tijekom suđenja je poricao da je bio vođa grupe koja je ubijala zarobljenike, a zaštićenog svjedoka tužiteljstva je optužio za lažni iskaz s kojim se htio iskupiti za svoje ranije zločine. Uz to poricao je da je prijetio Draženu Erdemoviću koji je kao bivši pripadnik istog odreda, pred Haškim sudom osuđen na pet godina zatvora nakon priznanja krivnje za zločine na Branjevu.

(VIDEO: Priznanje Erdemovića)


Karadžić je zahtjev Bosni i Hercegovini uputio par dana prije nego je sud u BiH presudio Kosu u drugom stupnju, no na njega nije dobio odgovor.

Raspravno vijeće u Den Haagu pod predsjedanjem južnokorejskog suca O Gon Kwona pozvalo je zato Vladu BiH da „surađuje s optuženim i dostavi mu potrebne informacije“ potrebne za donošenje naloga o pravnom statusu i mogućim o informacijama o Kosu, a koje bi mogle utjecati na njegov transfer u haški pritvor (UNDU).

On će biti još jedan u dugom nizu optuženih i osuđenih ratnih zločinaca, na domaćim i međunarodnim sudovima, a koje je Karadžić pozvao da daju iskaz u njegovu obranu.
Nakon trenutnog iskaza policijskog oficira Ljubiše Borovčanina, osuđenog na 17 godina godina zatvora zbog zločina u Srebrenici, u petak se očekuje i svjedočenje vođe srbijanskih radikala Vojislava Šešelja, koji u Den Haagu očekuje prvostupanjsku presudu za zločine protiv nesrpskog stanovništva u Hrvatskoj, BiH te Vojvodini.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG