Dostupni linkovi

Obrana zatražila dodatnu procjenu Hadžićeve sposobnosti


Goran Hadžić
Goran Hadžić

Obrana ratnog premijera tzv. SAO (Srpska autonomna oblast) Slavonija, Baranja i Zapadni Srem Gorana Hadžića zatražila je od raspravnih sudaca da nalože dodatnu procjenu zdravlja optuženog kako bi mogli odlučiti o sudbini procesa.

Podsjetimo, suđenje Hadžiću po zapovjednoj odgovornosti za zločine nad civilima nesrpske nacionalnosti na pobunjenom području Hrvatske (1991-1993.) prekinuto je krajem 2014. godine nakon što je optuženom dijagnosticiran tumor mozga.

Prethodno ovaj tjedan je Žalbeno vijeće uvažilo interlokutarnu žalbu (žalba drugostupanjskom vijeću nakon njezinog odbijanja od prvostupanjskog) haškog tužiteljstva u vezi prekida suđenja te naložilo Raspravnom vijeću - novu procjenu sposobnosti optuženog na temelju dosadašnje medicinske dokumentacije, kao i razmatranje mogućnosti da se proces dovrši bez nazočnosti optuženog u sudnici.

Nakon toga je obrana u najnovijem zahtjevu zatražila od Raspravnog vijeća da ne odlučuje samo na temelju dosadašnje dokumentacije, već da pošalje u Srbiju dvojicu liječnika koji su Hadžića već pregledavali (dr. Specenier i dr. Martell), kako bi napravili novu procjenu o sposobnosti optuženog da mu se sudi.

Naime, tužiteljstvo je predložilo, a žalbeni suci prihvatili kao opciju – da Hadžić prati dovršetak njegovog haškog suđenja preko video-linka, bez da napušta Srbiju.

No obrana se s tim i dalje ne slaže, tvrdeći u najnovijem zahtjevu za novom medicinskom procjenom – da je Hadžić previše bolestan da bi mu se dalje sudilo, budući da je zahvaćen višestrukim tumorima mozga, da ne može komunicirati s razumijevanjem te da ima epileptičke napade.

O sudbini zadnjeg haškog suđenja krajem mjeseca

Hadžić je 2004.godine optužen, a uhićen tek 2011. godine – kao zadnji haški bjegunac. Suđenje je počelo u listopadu 2012. godine, nakon čega je do listopada 2013. godine tužiteljstvo završilo svoj dokazni postupak.

Do dovršetka dokaznog postupka trebalo je oko tri mjeseca, što bi u nastavku suđenja moglo trajati i kraće, budući da je optužba najavila da će odustati od unakrsnog ispitivanja preostalih svjedoka obrane ukoliko se proces nastavi.

U ovotjednoj odluci Žalbeno vijeće je naložilo Raspravnom da ponovno ispita mogućnost da se Hadžiću omogući video-veza, što je prethodno odbijeno kao mogućnost.

Raspravno vijeće bi, nakon što preispita Hadžićevu zdravstvenu sposobnost i mogućnosti dovršetka suđenja bez njegove nazočnosti u sudnici, trebalo odlučiti prema preporuci Žalbenog vijeća do 25. ožujka ove godine o sudbini zadnjeg haškog suđenja. Odnosno, hoće li se suđenje dovršiti ili obustaviti.

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG