Dostupni linkovi

Suđenje Hadžiću: Tužiteljstvo završilo dokazni postupak


Goran Hadžić
Goran Hadžić
Iz haškog tužiteljstva stigla je potvrda kako više nema idućih svjedoka koji bi trebali dati iskaz protiv bivšeg predsjednika tzv. Republika Srpska Krajina Goranu Hadžiću.
Tužiteljstvo je u ovom zadnjem u nizu haških suđenja, tijekom točno godinu dana izvođenja dokaza – izvelo 81 svjedoka koji su se pojavili pred sucima i uvrstilo još 45 svjedočenja u pisanoj formi, što je omogućeno pravilima Haškog suda (ICTY) u cilju što bržeg procesa.

Tužiteljstvo je uvrstilo 3025 dokaznih predmeta i iskoristilo 180 sati od dodijeljenih 185 od strane sudskog vijeća u slučaju, koji je počeo 16.listopada ove godine.“, izjavila je za Radio Slobodnu Europu Ljiljana Piteša, viša pomoćnica informiranja iz ureda tužitelja.

U optužnici se navodi da je Hadžić od 1991. do 1993. godine bio zapovjedno odgovoran kao civilni predstavnik srpskih vlasti na pobunjenom području Hrvatske - za ubojstva i progone Hrvata i drugih građana nesrpske nacionalnosti, izvršavajući udruženi zločinački pothvat srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića.

VIDEO LINK: Uvodne riječi tužiteljstva u suđenju Hadžiću


Haški suci iz slučaja Hadžić, Guy Delvoie, Burton Hall i Antoine (Kesia-Mbe) Mindua –boravili su prije par tjedana u Hrvatskoj gdje su obišli mjesta pogubljenja više stotina civila, kao što su Dalj, Dalj Planina, Erdut, Erdut Planina, Klisa, Lovas, Grabovac i Vukovar.

Osim odgovornosti za neka masovna ubojstva, poput pogubljenja na Ovčari oko 200 zarobljenika odvedenih u studenom 1991. godine iz vukovarske bolnice, Hadžića se tereti i za masovna zatočavanja hrvatskih civila u logorima na pobunjenom području Hrvatske, ali i u Srbiji.

Tijekom izvođenja dokaza tužiteljstvo je više puta pustilo video interview Hadžića u kojima o zarobljenim Vukovarcima govori kao „ustašama koji se ne mogu nazvati ni ljudi“ te zahtjeva od Jugoslavenske narodne armije (JNA) da preda sve zarobljenike u njegove ruke.

Ta izjava optuženog prema tužiteljstvu pokazuje da mu je cilj bila osveta, odnosno daljnje ubijanje građana nesrpske nacionalnosti, a ne procesuiranje na civilnim sudovima koji nisu bili nadležni za ratne zarobljenike.

VIDEO LINK: Izjava Hadžića nakon zauzimanja Vukovara


Kao zadnji u nizu svjedoka, iskaz o ubijanju i strašnom batinjanju zarobljenih Vukovaraca u skladištu tvrtke Velepromet dao je jedan od preživjelih zarobljenika Ljubo Pribudić. Zarobljeni Vukovarci koji su preživjeli početna ubijanja odvedeni su u logor u Sremsku Mitrovicu, gdje je Pribudića prema njegovim riječima osobno brutalno pretukao optuženi Hadžić, vrijeđajući ga i pljujući pri tom.

Tek nakon što je jedan od stražara rekao „Gorane dosta više“ optuženi je Pribudića prestao tući.

Nakon izvođenja dokaza tužiteljstva, na polovici suđenja obrana ima pravo zatražiti raspravu po Pravilu 98 bis, na kojoj može tražiti od sudaca oslobađanje od onih točaka optužnice za koje smatra da ih tužiteljstvo nije dokazalo. Nakon toga uslijediti će odluka sudaca, a ukoliko Hadžić ne bude oslobođen od svih 14 točaka optužnice za koje se tereti – uslijediti će postupak obrane, vjerovatno u prvom dijelu iduće godine.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG