Dostupni linkovi

Suđenja za Srebrenicu: Tolimir i dalje dopunjava žalbu


Zdravko Tolimir u sudnici Haškog tribunala, 28. listopad 2013.
Zdravko Tolimir u sudnici Haškog tribunala, 28. listopad 2013.
Na Haškom sudu se održala konferencija o stanju u postupku u predmetu protiv generala Vojske Republike Srpske Zdravka Tolimira, osuđenog krajem prošle godine na doživotan zatvor zbog učešća u genocidu u Srebrenici i Žepi 1995. godine.

Bivši pomoćnik generala Ratka Mladića za sigurnost i obavještajne poslove u Glavnom štabu VRS-a, nastavio se i u žalbenom postupku zastupati sam, a od žalbenog suca Theodora Merona dobio je još vremena za dopunu svoje žalbe na najveću moguću kaznu koju je mogao dobiti.

Predsedavajući Žalbenog vijeća sudac Theodor Meron odobrio je na statusnoj konferenciji zahtjev generala VRS-a Zdravka Tolimira za produženjem roka za izmjenu osnova žalbe na presudu - kojom je proglašen krivim za genocid, istrebljenje, ubojstva, progone, nehumana djela i deportaciju stanovništva enklava pod zaštitom Ujedinjenih naroda.

Naime zbog činjenice da se brani sam, Tolimiru je odobreno dodatno vrijeme od mjesec dana za dopunu žalbe na presudu jer se čekalo na njezin prijevod na srpski jezik.

Na statusnoj konfereciji žalbenog suca je još jedino zanimalo zdravstveno stanje osuđenog Tolimira u haškom pritvoru.

„Moje zdravstveno stanje je isto kao i uvijek. Ne uzimam lijekove jer to nije potrebno. Želim da Bog sačuva sve nas. Želim da se ovaj proces nastavi i završi providnošću Božjom, a ne kako bismo mi to htjeli. Eto. Hvala“, naveo je Tolimir pozivajući se uobičajeno u sudnici na boga.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG