Dostupni linkovi

Suđenje Šešelju: O sudbini procesa odlučiti će žalbeni suci


Vojislav Šešelj
Vojislav Šešelj
Potpredsjednik Haškog suda (ICTY) Carmel Agius imenovao je u petak peteročlano Žalbeno vijeće koje će odlučiti o nastavku suđenja vođi srbijanskih radikala Vojislavu Šešelju.

Podsjetimo, nakon što je odlučeno da se suđenje neće ponoviti zbog diskvalifikacije suca Frederika Harhoffa, nego da će se nastaviti tamo gdje je stalo – pred izricanje prvostupanjske presude, Šešelj koji se brani sam – uložio je žalbu tražeći svoje oslobađanje zbog dugotrajnog procesuiranja, ili u najmanju ruku - novi proces.
Šešelju je presuda trebala biti donesena u listopadu prošle godine, no ona je odgođena budući da je na zahtjev Šešelja diskvalificiran sudac Harhoff jer je istupio u privatnom pismu protiv utjecaja predsjednika suda Theodora Merona – na oslobađajuće presude časnicima optuženim po zapovjednoj odgovornosti.

Preostalo dvoje sudaca (sutkinja Lattanzi i sudac Antonetti) odlučilo je da će se imenovati novi sudac u tročlano Raspravno vijeće te da će se nakon njegovog upoznavanja sa slučajem, dokazima i svjedocima – donesti prvostupanjska presuda.

Pri odluci o nastavku suđenja suci su se pozivali na slučaj protiv bivšeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića, čiji se postupak također nastavio kada je tijekom njega preminuo jedan od sudaca, nakon što je također zamijenjen drugim (suca Maya je zamijenio sudac Bonomy).

No na odluku o nastavku procesa Šešelj je uložio žalbu tako da će zadnju odluku o nastavku suđenja dati novoimenovani žalbeni suci. U Žalbeno vijeće su imenovani suci Christoph Flugge, William Hussein Sekule, Arlette Ramaroson, Khalida Rachid Khan i Koffi Afande.

Šešelj se u haškom pritvoru nalazi od dobrovoljne predaje 2003.godine, a dugotrajni proces koji je tek krenuo 2007.godine obilovao je nizom prekida. Optuženi je čak odustao od izvođenja dokaza obrane budući da mu Tajništvo suda nije željelo pokriti zatražene troškove, nakon čega su 2012.godine izvedene završne riječi strana u postupku za zločine dobrovoljaca Srpske radikalne stranke i Srpskog četničkog pokreta u Vojvodini, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj (1991-1994).
Tužiteljstvo je za vođu radikala zatražilo 27 godina zatvora.

VIDEO LINK: Završne riječi Šešelja na suđenju

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG