Dostupni linkovi

Sud u Bijelom Polju: Dušku Šariću osam godina zatvora


Duško Šarić u pratnji policije
Duško Šarić u pratnji policije
Prvostepenom odlukom o osmogodišnjoj robiji za Duška Šarića i šestogodišnjoj za Jovicu Lončara okončano je suđenje dvojici Pljevljaka, koje je pred Višim sudom u Bijelom Polju trajalo gotovo 10 mjeseci a čiji se ishod iščekivao sa velikom pažnjom u Crnoj Gori i u regionu.

Sudija Šefkija Đešević proglasio je krivim Šarića i Lončara zbog pranja više od 20 miliona Eura zarađenih krijumčarenjem droga.

"Istovremeno, optuženi su obavezani da na ime protivpravno pribavljene imovinske koristi plate novčane iznose u korist budžeta Crne Gore i to – optuženi Duško Šarić u iznosu 16 miliona 670.000 a optuženi Jovica Lončar iznos od 4 miliona 736.000 eura. Nakon izricanja presude nije bilo javnog najavljivanja žalbi, s tim da je sudija stranke obavijestio da u roku 15 dana po dobijanju presude imaju pravo na izjavljivanje žalbe Apelacionom sudu Crne Gore", pojasnila je portparolka i sudija bjelopoljskog višeg suda Gorica Đalović.

Duško Šarić međutim zbog nedostatka dokaza oslobođen je opužbi za kriminalno udruživanje i šverc narkotika u Italiji a koji je prema optužnici organizovao njegov brat, odbjegli narko bos Darko Šarić, koji je srpski državljanin. Njemu se zbog šverca kokaina sudi u Srbiji i u Italiji i nalazi se na crvenoj Interpolovoj potjernici.

U prvoj reakciji nakon što je izašao iz sudnice, branilac osuđenih, advokat Vladimir Gajić presude je nazvao sramotnim i naručenim, a kao obrazloženje je naveo:

"Vi ste imali prilike da čujete da je sudija objavio da je osuđen Darko Šarić. To je jedna greška zato što kada je u pitanju ta greška ovde je suđeno Dušku kao bratu Darka Šarića. Druga stvar je to da Sudsko vijeće treba da ima jedno dostojanstvo da okrivljene koje osudi na ovako drakonske kazne gledaju u oči, ali to nijesu u stanju. Vijeće i sud treba obrazloženje da čita iz svoje glave a ne kao da mu je neko dikatat napisao. Sramota je način na koji je sudija danas obrazložio ovu presudu."

Presuda donesena u Podgorici

Iako ni tužioci ni advokati branioci u sudnici nijesu najavili da će se u zakonskom roku od 15 dana žaliti Apelacionom sudu, advokat Vladmir Gajić očekuje da će taj sud preinačiti presudu, za koju kaže da nije donijeta u Bijelom Polju već u Podgorici.

"Nedopustivo je da neko odgovara kao taoc zato što je nečiji brat", izjavio je advokat Vladimir Gajić.

"To je sramota za crnogorski sud, da se ovako sudi i to nema veze sa pravom. Nadamo se da u Apelacionom sudu postoje ljudi koji su u stanju da se ponašaju kao pravnici a ne da presude donose na osnovu nekog diktata, da bi se uhvatili za neke pregovore i da bi im pokazali evo, donesli smo tu presudu koju ste tražili. Nedopustivo je da neko odgovara kao taoc zato što je nečiji brat", naglasio je Gajić.

Duško Šarić uhapšen je u novembru 2010. po potjernici koju su za njim raspisali Italijanski istražni organi i potom je njegov slučaj preuzelo specijalno tužlaštvo Crne Gore za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Specijalna tužiteljka Đurđina Nina Ivanović nakon toga podigla je optužnicu protiv Duška Šarića i njegovog sugrađanina Jovice Lončara, kojom ih je teretila za krivično djelo pranja novca do kojeg su došli švercom narkotika.

U završnoj riječi ocijenila je da su izvedeni nesumnjivi dokazi protiv okrivljenih i podsjetila na krivične postupke koje se u Italiji i Srbiji vode protiv kriminalne grupe sa Darkom Šarićem na čelu.

Sa druge strane, odbrana je bila kategorična da na sudu nije izveden niti jedan dokaz koji bi potvrdio optužnicu.

Nakon podizanja optužnice protiv Šarića i Lončara sud je uvažio zahtjev tužilaštva za privremeno oduzimanje njihove imovine vrijedne više od 12 miliona eura, do pravosnažnosti presude.
XS
SM
MD
LG