Dostupni linkovi

Sud u Mitrovici sa četiri ili sedam opština?


Mitrovica
Mitrovica
Osnovni sud u Severnoj Mitrovici treba da obuhvati opštine južno i severno od Ibra, kažu stručnjaci za ustavna pitanja. Po njima, svako zaobilaženje ovog principa i formiranje jednog suda samo za opštine na severu zemlje, uzimajući u obzir etnički princip, u suprotnosti je sa jedinstvenim pravosudnim sistemom na Kosovu.

Funkcionisanje sudova na severu je jedna od glavnih tema dijaloga
između premijera Kosova i Srbije Hashima Thacija i Ivice Dačića u Briselu.

Profesor krivičnog prava, Ismet Salihu rekao je da kosovska strana u dijalogu ne treba da menja poziciju da u okviru Osnovnog suda u Mitrovici budu i opštine na jugu.

Stvaranje odvojenog pravnog sistema samo za sever bilo bi u suprotnosti sa Ustavom i zakonima, podseća profesor Salihu.

"Sudovi se ne mogu se osnivati po etničkoj već po geografskoj osnovi, što je slučaj kod ostali osnovnih sudova u ostalim delima Kosova kao što je Priština, Peć, Prizren, Uroševac i Gnjilane. I Mitrovica je posebna regija, prema tome, treba isto postupiti, inače bi suprotno od toga bilo veoma štetno“, kazao je profesor Salihu.

Pre početka sastanka premijera Kosova i Srbije u ponedeljak, savetnik Hashima Thacija, Bekim Collaku, izjavio je da zvanična Priština neće da prihvati predlog Srbije da osnovni sud na severu obuhvati samo četiri opštine sa srpskom većinom, a to su Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić. On je dodao da će kosovska strana insistirati da Osnovni sud obuhvati i Južnu Mitrovicu, Vučitrn i Skenderaj (Srbica). Ovim Priština izbegava etničko rešenje oko sudstva, i predlaže geografsko rešejne kao što je to slučaj u ostalim gradovima na Kosovu.

U međuvremenu, profesor Riza Smaka, stručnjak za ustavna pitanja, navodi i posledice odvajanja jedinstvenog pravnog sistema. Prema njegovim rečima, oba predloga koja se raspravljaju u Briselu mogu kršiti jedinstveni sistem pravosuđa.

Umesto da traže rešenje etničkog principa i karaktera, stranke treba da nađu
zakonsko rešenje, kaže profesor Smaka. On podseća da Ustav i kosovski
zakoni tretiraju sve građane jednako i nema podele na etničkoj bazi.

"Republika Kosovo je demokratska država njenih građana, a ne država na etničkoj bazi. Pravna načela su jednaka i odnose se na sve građane. Kakvo god rešenje po etničkoj osnovi bilo bi neprincipijalno, nepravedno i neodrživo. Takva rešenja ne postoje ni u jednoj državi EU“, kazao je Smaka.
XS
SM
MD
LG