Dostupni linkovi

Sud odobrio izručenje, Perković najavljuje žalbu


Josip Perković
Josip Perković
Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda odlučilo je da Josip Perković bude izručen Njemačkoj, koja ga traži temeljem europskog uhidbenog naloga.

Perkovićev branitelj Anto Nobilo najavljuje žalbu na ovu odluku. Njemačka ovog bivšeg funkcionera jugoslavenske, pa hrvatske tajne službe traži jer mu želi suditi za sudjelovanje u udbaškom ubojstvu jednog hrvatskog emigranta početkom osamdesetih.

Nekima šok, nekima očekivana odluka – zamjenica glasnogovornika zagrebačkog Županijskog suda, sutkinja Ivana Čalić objavila je nakon više od sat vremena vijećanja odluku Izvanraspravnog vijeća ovog suda povodom europskog uhidbenog naloga što ga je za Josipom Perkovićem izdalo njemačko pravosuđe.
Ivana Čalić
Ivana Čalić

„Dakle, Izvanraspravno vijeće donijelo je odluku da se odobrava izručenje tražene osobe Josipa Perkovića na temelju europskog uhidbenog naloga Savezne republike Njemačke. Odluka nije pravomoćna, stranke imaju pravo žalbe Vrhovnom sudu nakon primitka pisanog otpravka odluke“, kaže Čalić.

Josip Perković provukao se novinarima iza leđa dok je sutkinja Čalić davala izjavu, a njegov branitelj Anto Nobilo nije zadovoljan prvostupanjskom odlukom i najavljuje borbu do kraja.

„Naravno da mi nismo zadovoljni ovom odlukom i da ćemo uložiti žalbu. Mi smatramo da je zakon na našoj strani, da je nastupila zastara i da je zastara apsolutna zapreka za izručenje. Pričekat ćemo do sutra u 12 sati odluku u pisanom obliku i onda ćemo odmah uložiti žalbu.“

S kojima argumentima je Izvanraspravno vijeće odobrilo izručenje Perkovića Njemačkoj.

„Prvi argument je bio da je Vrhovni sud donio drugačiju presudu i da nije uobičajeno da niži sud donosi suprotnu odluku, a drugi argument je da smatraju da nije nastupila zastara“, kazao je Anto Nobilo.

Naime, Perković se protivio i protivi izručenju jer smatra da je u slučaju Đurekovićeva ubojstva nastupila apsolutna zastara te da postupak pred njemačkim sudom ne bi bilo pravično suđenje. Također tvrdi da u tom slučaju postoje dva rješenja o odbacivanju kaznene prijave što ih je donijelo hrvatsko državno odvjetništvo.

Moguća žalba i Ustavnom sudu

Josip Perković bio je operativac, a potom i visoko rangirani dužnosnik u političko-obavještajnom sustavu bivše Jugoslavije, a potom i u Hrvatskoj nakon raspada Jugoslavije, gdje je početkom devedesetih u ratna vremena bio pomoćnik ministra obrane za obavještajno sigurnosne poslove, u vrijeme dok je ministar obrane bio Gojko Šušak. Njemačka ga sumnjiči za sudjelovanje u udbaškom ubojstvu hrvatskog političkog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine, temeljem svjedočenja Krunoslava Pratesa koji je u Njemačkoj osuđen za to ubojstvo.

Prema jednoj verziji, Đureković, koji je do emigracije bio jedan od direktora u INI, započeo je u Njemačkoj objavljivati napise o umiješanosti djece visokih jugoslavenskih komunističkih političara u pljačku u korupcionaške poslove velikih razmjera, i zbog toga je UDBA dobila nalog da ga ubije.

Anto Nobilo
Anto Nobilo
Perkovićev branitelj Nobilo je medijima kazao kako je proveo vlastitu istragu i da njegov branjenik Perković nema nikakve veze sa tim ubojstvom, već da je sve išlo po nalogu savezne UDB-e, a da su egzekutori po jednoj njegovoj verziji bili Arkan i njegov krug, a po drugoj Nobilovoj verziji kadrovi crnogorske UDB-e, ali nikako Perković.

Vrhovni sud neće biti posljednja instanca, ističe Nobilo. On će se na moguću odluku Vrhovnog suda koja bi potvrdila izručenje žaliti i Ustavnom sudu, a nastojat će i odgoditi izručenje.

„Ako ova odluka bude potvrđena od Vrhovnog suda mi zasigurno idemo na Ustavni sud. Mi ćemo tražiti i privremenu mjeru od Ustavnog suda – postoji takva mogućnost – i ako to Ustavni sud prihvati, onda se može suspendirati izvršenje, dakle izručenje, dok Ustavni sud ne donese odluku.“

Sve mora biti gotovo u roko od 60 dana od uhićenja, dakle do kraja veljače. Sutra sud u Velikoj Gorici odlučuje povodom europskog uhidbenog naloga za nekadašnjeg Perkovićevog šefa u UDB-i Zdravka Mustača, kojeg također Nijemci traže zbog navodnog sudjelovanja u ubojstvu Đurekovića.

Hrvatsko ograničavanje važenja europskog uhidbenog naloga dva dana pred ulazak u Europsku uniju bilo je – tvrde mediji – razlog zašto njemačka kancelarka Angela Merkel nije došla u Zagreb na proslavu hrvatskog ulaska u Europsku uniju.

Neizručenje Perkovića, dakle nepoštivanje europskog uhidbenog naloga vjerojatno ne bi bilo dobro dočekano u Europskoj uniji, a – sa druge strane – Nobilo cijelo vrijeme tvrdi da nijedna država ne izručuje svoje špijune, jer da oni - mnogo znaju.
XS
SM
MD
LG