Dostupni linkovi

Sud odbacio Morsijev dekret o ponovnom sazivanju parlamenta


Pristalice sa slikom Mohameda Morsija slave dekret, 9. jul 2012.
Pristalice sa slikom Mohameda Morsija slave dekret, 9. jul 2012.
Ustavni sud Egipta odbacio je kao neustavan Morsijev dekret o ponovnom sazivanju parlamenta, javlja BBC.

Jedinice vojske raspoređene oko zgrade egipatskog parlamenta i pored toga dozovolile su u ponedjeljak poslanicima da uđu unutra, javlja izvještač britanskog medija sa lica mjesta.

Kako je u ponedjeljak saopštio Vrhovni sud, prethodne odluke ove najviše sudske instance su konačne i “nijesu podložene žalbi“.

Predsjednik Egipta Mohamed Morsi u nedjelju je neočekivano dekretom naredio da se Parlament u kojem dominiraju islamisti, a koji je raspustio Vrhovni vojni savjet (SCAF) ponovno okupi obarajući tako ranije odluke moćnih egipatskih generala i sudija o raspuštanju zakonodavnog tijela.

Morsijeva odluka žestoki je izazov za Vojni Savjet i sudstvo čiji su namještenici još iz ere svrgnutog dikatora Hosnija Mubaraka.

I predsjedavajući egipatskog parlamenta u ponedjeljak je najavio da će se u utorak održati sjednica parlamenta, riskirajući tako obračun s vojskom, a ponašajući se u skladu sa Morsijevim dekretom o poništenju odluke o raspuštanju parlamenta.

Državna novinska agencija Mena citirala je navode Sada el-Katatnija, predsjedavajućeg parlamenta, koji je rekao da će sjednica donjeg doma parlamenta početi u podne po lokalnom vremenu u utorak prkoseći presudi suda i vojnoj naredbi, koje su izdate prošlog mjeseca, prije Mursijeve pobjede na izborima.

U međuvremenu je Visoki vojni savjet Egipta (SCAF) održao je vanrednu sjednicu na kojoj je raspravljano o odluci predsjednika Egipta, no nakon te sjednice nikakave odluke nijesu objavljene.

Husein Tantavi
Husein Tantavi
Kako prenose agencije, izvori bliski Visokom vojnom savjetu su potvrdili da se Savjet ponaša oprezno i da poštuje funkciju predsjednika zemlje. Isti izvori tvrde kako su svi članovi Savjeta i javnost u Egiptu "iznenađeni odlukom predsjednika Morsija".

U Egiptu se u ponedjeljak održava svečanost proglašenja maturanata Vojno-tehničkog fakulteta kojoj i pored različitih političkih gledišta zajednički prisustvuju predsjednik Morsi i predsjednik Visokog vojnog vijeća fedmaršal Husein Tantavi.

Vojni savjet, koji je bilo na čelu Egipta od svrgavanja Hosnija Mubraka u februaru 2011. godine predao je vlast Morsiju 30. juna.

Međutim, SCAF je uoči Morsijeve pobjede na izborima ukinuo neka ovlaštenja predsjednika, raspustio parlament i preuzeo zakonodavnu vlast.

Neočekivana odluka egipatskog predsjednika Mohameda Morsija iz redova Muslimanskog bratstva, najače političke snage u zemlji što je rezultat prvih parlamentarnih izbora od Mubarakovog pada, uslijedila je nakon samo sedam dana po preuzimanju dužnosti šefa države. Morsi je dekretom odlučio da se parlament ponovo sazove, jer je kako je obrazložio odluka Vrhovnog suda protivna Ustavu.

Dekretom se takođe poziva na organizovanje novih parlamentarnih izbora u roku od 60 dana od usvajanja novog ustava, koji se očekuje tek krajem godine.

No, sa druge strane kako prenosi BBC, analitičari kažu da nije baš najjasnije da li Morsiju predsjednička ovlaštenja omogućavaju da ponovo sazove parlament.
XS
SM
MD
LG