Dostupni linkovi

Suci odbili osigurati slobodan prolaz Draganu Kijcu


radovan Karadžić u sudnici, arhiva
radovan Karadžić u sudnici, arhiva
Haški suci iz slučaja protiv bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića - odbili su izdati nalog za Dragana Kijca o slobodnom prolazu do Den Haaga, kojim se omogućuje svjedocima da bez straha od sudskog progona neke druge države dođu na taj međunarodni UN-ov sud i svjedoče.

Bivši šef tajne policije bosanskih Srba u vrijeme rata Dragan Kijac trebao se pojaviti kao prvi svjedok Karadžićeve obrane nakon višemjesečne pauze u suđenju, potkraj listopada ove godine. No to je postalo neizvjesno jer su suci odbili Kijcu osigurati siguran prolaz „jer optuženi nije naveo specifične informacije“ o optužnicama ili procesima koji bi ga mogli očekivati u Bosni i Hercegovini.

Naime, Karadžić je u zahtjevu naveo samo kako ga podnosi iz straha da bi Kijac mogao biti procesuiran „od strane suda Bosne i Hercegovine zbog pozicije koju je obavljao tijekom i nakon rata“.

Bivši šef sigurnosti RS Kijac požalio se navodno Karadžiću da strahuje da protiv njega postoji tajna optužnica na temelju koje bi bio optužen čim bi napustio područje Srbije gdje trenutno živi.

Nakon rata Kijac je bio prvi ministar policije RS, a dovodio u vezu pomagača bijega Karadžića zbog haške optužnice za dvostruki genocid, teror nad Sarajlijama, progone i uzimanje međunarodnih promatrača za taoce.

U sažetku izjave Kijca obrani, saznaje se da bi trebao dati iskaz o prvim incidentima u Sarajevu pred početak rata, naoružavanju bošnjačkih snaga policije i formacija poput Zelenih beretki. Karadžić bi njegovim iskazom također želio prikazati kako ništa nije znao o masakrima u Srebrenici kao predsjednik, budući da bi Kijac trebao izjaviti – kako ni on o tome nije imao pojma iako je bio šef Državne bezbjednosti (DB) RS.

U nastavku svoje obrane Karadžić će izvesti još niz spornih osoba iz ratnog perioda, kako bi zanijekali optužbe za koje je optužen kao njihov bivši predsjednik. Među ostalima su najavljeni Tomislav Kovač, Miroslav Toholj, Vojo Kuprešanin, Nikola Poplašen, kao i procesuirani osumnjičenici za ratne zločine - Momčilo Krajišnik, Radislav Brđanin, Milomir Stakić, Zdravko Tolimir, Ljubiša Beara, Mićo Stanišić, Vujadin Popović, Radivoje Miletić i Ratko Mladić.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG