Dostupni linkovi

Interetno festival – dani kada Subotica postaje svetska pozornica folklora


Proteklih šest dana subotički centralni trg bio je mesto susreta različitih kultura sveta, a pre svega tradicionalne muzike i plesa. U okviru 15. po redu Interetno festivala, na otvorenoj sceni ispred Gradske kuće svake večeri plesači i muzičari iz desetak zemalja predstavljali svoje umeće i lepotu lokalnih plesova i folklorne tradicije. Među njima su ove godine bili ansambli iz Mađarske, Rusije, Kipra, Urugvaja, Argentine, Kostarike i Srbije.

Zbog atraktivnosti muzike, plesa i nošnji, ovaj je festival jedan je od najposećenijih među Subotičanima, ali je stekao dosta poklonika u čitavom regionu.

Svaku predstavu tokom šest dana koliko je festival trajao, pratilo je na stotine posetilaca, od kojih je veliki broj došao iz drugih gradova. Većina njih jesu pasionirani ljubitelji ove vrste plesova.

"Volim da upoznajem druge kulture, a posebno mi prija da čujem ovako divnu muziku i vidim nesvakidašnju igru, i nošnju koju nose ti mladići i devojke. Dok traje Interetno, imam utisak da je u Suboticu došao čitav svet u goste. Ti ljudi nam donose svoju kulturu, i svoje običaje, i zato je to tako lepo", kaže Marija Lađak, koja do sada nije propustila nijedan festival.

Erika Šomođi navodi da ovu nedelju festivala ne bi propustila ni po koju cenu.

"Ja u stvari ne putujem mnogo, i za vreme Interetno festivala praktično obiđem svet – vidim sve one zemlje, čujem njihovu muziku, jezike, u kojima nikada nisam bila i verovatno neću ni ići. To je meni zaista fantastično. Takođe, veoma volim ovu vrstu muzike, volim da gledam raznolikost njošnji, zvuke drugačije muzike... Iako mi se posebno sviđaju latinomaeričke igre, mislim da su svi izuzetni, ne bih ove godine mogla nikoga izdvojiti", kaže naša sagovornica.

Program i za najmlađe

Od ove godine Interetno se nakon Subotice, nastavlja u Senti i u Kiškunhalašu u Mađarskoj, što je veliki uspeh za festival, ocenjuje direktor manifestacije Bela Bodrogi.

"Možemo biti izuzetno zadovojni razvojem naše ideje o Interetno festivalu – manifestacija koja je počela sa jednodnevnim programom u Mađarskom kulturnom centru 'Nepker' prerasla je u manifestaciju koja se održava gotovo nedelju dana, i ima svoj Etnopolis u samom centru grada, koji okuplja na hiljade posetilaca", ističe Bodrogi.

Pozornica ovog festivala je u stvari improvizovani grad Etnopolis u centru Subotice, a u okviru kojeg se organizuju izložbe starih zanata i rukotvorina, degustacije tradicionalnih gastronomskih specijaliteta, i vrhunskih vina, ali i radionice za decu, gde se oni kroz igru i čitanje bajki uvode u svet etno nasleđa raznih kultura.

Na festivalu su do sada učestvovale folklorne grupe mnogih evropskih zemalja, ali i sa drugih kontinenata. Učesnici po pravilu odlaze zadovoljni i impresionirani drugačijom etno umetnošću, kakvu i sami mogu videti na Interetnu.

Mlada Ava Džem, članica folklorne grupe sa turskog Kipra, uzbuđena je zbog iskustva koje je imala tokom festivala.

"Ja sam prvi put u Subotici, i Srbiji uopšte. Narod je ovde veoma ljubazan, vrlo su gostoprimljivi, dočekali su nas izuzetno toplo, i srdačno. Vrlo sam srećna što sam bila ovde", iskreno će Ava Džem.

Festival Interetno organizovao je Mađarski kulturni centar iz Subotice i grad Subotica.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG