Dostupni linkovi

Studenti i radnici: Veliki protest 15. decembra


Studentski protest organizovan u Podgorici 17. novembra 2011.
Studentski protest organizovan u Podgorici 17. novembra 2011.
Studentski parlament i Unija slobodnih sindikata zakazali su za 15. decembar veliki protest kojim, kako je saopšteno žele da ukažu na očajno stanje u društvu i nezainteresovanost vlasti za rješavanje socio-ekonomskih problema građana.

Objašnjavajući motive za organizaciju studentsko-radničkih protesta predsjednik Studentskog parlamenta Petar Golubović u izjavi za RSE kaže da je glavni motiv studenata činjenica da većina zahtjeva iznijetih tokom protesta 17. novembra nije riješeno. Upravo je taj odnos vlasti prema iznesenim problemima, povezao studente i radnike.

"Na ovaj protest smo pozvali sve dobronamjerne istomišljenike koji žele da doprinesu realizaciji svih zahtjeva. Unija slobodnih sindikata se kao radnička
organizacija odazvala ovom pozivu i rekla da će da se priključi organizaciji i da će pomoći svojom infrastrukturom. Oni će pozvati svoje članove da izađu i da doprinesu rješavanju svega ovoga. Što se tiče samih zahtjeva, svi su realni i održivi. Mislim na sve što tražimo. Dakle, ti zahtjevi nijesu nešto što nije ostvarivo i naša parola nije "Budimo realni i tražimo nemoguće". Mi tražimo apsolutno realne stvari. Naravno da će radnici imati svoje autonomne zahtjeve koje ćemo mi usaglasiti, ti zahtjevi će svakako biti oročeni i kao takvi sročeni i saopšteni na protestu", kaže Golubović.

Zamjenik generalnog sekretara Unije slobodnih sindikata Zvonko Pavićević kaže da se neki zahtjevi studenata i radnika preklapaju, ali dodaje da je glavni cilj okupljanja nezadovoljstvo opštom situacijom.

"Mi smo i ranije uspostavili dobre odnose sa studentskom organizacijom, Studentskim parlamentom i Unijom studenata, podržavajući ih i shvatajući da negdje imamo zajedničkih zahtjeva, a to su poboljšanje loše i ekonomske i društvene situacije u Crnoj Gori. Tako da ćemo mi imati odvojene zahtjeve, studenti njihove, mi naše ali i naši i njihovi se uklapaju u opšte nezadovoljstvo trenutnom situacijom u Crnoj Gori", rekao je Pavićević.

"Ne želimo politizaciju"

U Studentskom parlamentu ponavljaju, kako je to naglašeno i u nedavno objavljenom saopštenju da su siti "proračunatih laži režima i pasivne opozicije i da cilj ovog okupljanja nije ubiranje političkih poena za bilo koju stranu".

"Napominjemo da su ovo mirni ne-partijski protesti. Ovo su protesti građana, ovo su protesti od kojih nijedna opoziciona ili poziciona partija ne treba da
Studentski protest u Podgorici 17. novembra 2011.
Studentski protest u Podgorici 17. novembra 2011.
vidi prikupljanje političkih poena nego treba da se usresrede na rješavanje problema na koje ćemo ukazati toga dana", kaže Petar Golubović.

I u Uniji slobodnih sindikata napominju da na protestu će biti emitovani zahtjevi za smjenu vlasti, ali dodaje da ne želi da prognozira kakvi cće biti efekti tog okupljanja na aktuelnu političku situaciju.

"Mi samo želimo da iskažemo nezadovoljstvo svim onim što radi aktuelna vlast. Sindikat je organizacija koja se bavi socijalnim, ekonomskim zahtjevima, a da li će oni imati efekta na političku situaciju to ja ne znam. Sindikat neće tražiti političke promjene jer nam to i ne pripada, a da li iz svih tih naših i zahtjeva studenata može proisteći nešto, to je nešto drugo o čemu mi ne razmišljamo i ne želimo da nas bilo ko politizuje", naglasili su u Uniji slobodnih sindikata.

Studenti su ranije, između ostalog, tražili smanjenje cijena školarina, poboljšanje smještaja u studentskim domovima, popuste na drumski i željeznički prevoz, dok su iz Unije slobodnih sindikata saopštili da se status radnika konstantno pogoršava i da je njihova egzistencija dramatično ugrožena
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG