Dostupni linkovi

Studenti ponovo protestovali protiv izmena zakona o obrazovanju


Studentski protest ispred Sobranja
Studentski protest ispred Sobranja

Nekoliko stotina studenata, profesora i građana protestovalo je pred zgradom makedonskog parlamenta zbog izmena u zakonima u obrazovanju, dok su poslanici unutra raspravljali o tome.

Okupljeni su izveli performans kojim je simbolično izraženo nezadovoljstvo zbog, kako su rekli, upada u autonomiju univerziteta, naročito zbog uvođenja takozvanog Državnog ispita, kojeg svaki student treba polagati dva puta u toku studija, kao uslov za diplomiranje.

Ana Nesovska iz Studentskog plenuma, grupe koja je organizovala događaj, rekla je da do sada niko nije osporio njihov argument- da zakon o visokom obrazovanju grubo krši Ustav Makedonije.

Student Bojan Matovski je izjavio da ako nastave sa ovakvim načinom demonstracija, ponovo neće čuti njihov glas. On je predložio da iskoriste neke nove metode, kao što su okupacija javnih prostora ili bojkot formalnog kurikuluma, jer prema njemu, to će biti mnogo moćnije i tada će neizbežno biti čuveni.

Do sada je održano nekoliko protesta zbog zakonskih izmena u obrazovanju, ali to nije sprečilo vlasti da bez odlaganja završe standardnu proceduru o njihovom usvajanju.

XS
SM
MD
LG