Dostupni linkovi

Studenti FPN: Nastavljamo blokade do smjena


Podgorica: Studenti blokirali Fakultet političkih nauka
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00

Podgorica: Studenti blokirali Fakultet političkih nauka

Fakultet političkih nauka u Podgorici postao je poprište sukoba profesora, sukoba studenata i njihovih predstavnika, a nije nemoguće da su sukobi dijelom politički motivisani. Sve to je rezultiralo odlaskom pojedinih profesora, padom kvaliteta nastave, izostankom izbora dekana do blokade fakulteta u srijedu.

Studenti koji smatraju da se na Fakultetu političkih nauka događaju zakulisne radnje vezane za izbor dekana, okupili su se u holu fakulteta gdje su zatražili smjenu i ostavke predstavnika studenata za koje tvrde da ne zastupaju studente. Pored toga istaknuti su zahtjevi da se fakultetu vrati autonomija, jasan pravac razvoja fakulteta, kvalitetne profesore i nastavu. Fakultet je bio oblijepljen porukama koje su odslikavale zahtjeve, a predstavnik studenata Emir Pilav je saopštio:

"Volja studenata nije ispoštovana niti u jednom smislu. Sve smo zahtjeve slali, ali na njih nijesmo dobijali odgovore. Sve je ovo kulminiralo time da smo počeli da gubimo stručan kadar sa našeg fakulteta, da kvalitetni ljudi odlaze i da smo u veoma teškoj poziciji da zadržimo preostale kvalitetne kojih ima na ovom fakultetu".

Sukobi na Fakultetu političkih nauka su kulminirali nakon neuspjelog izbora dekana, kada su profesori Olivera Komar i Nataša Ružić dobile jednak broj glasova. Tada su profesoricu Ružić podržala dva studentska predstavnika iako su sami studenti bili za profesoricu Komar. To je otvorilo javnu polemiku i javno međusobno optuživanje pojedinih profesora i saradnika u nastavi o zloupotrebama prilikom glasanja i lobiranja na fakultetu. Pojedini profesori su otvorili pitanje legitmnosti izbora, studenti su otvorili pitanje legitimnosti studentskih predstavnika, a pojedini profesori su optuživali svoje kolege da su im lični interesi ispred interesa studenata i fakulteta.

U sukob se umiješao i rektorat Uneveriziteta Crne Gore koji je pozvao studente i zaposlene na Fakultetu političkih nauka da na primjeren način riješe nastale probleme. Zbog izostanka izbora dekana, zatim sukoba među profesorima i studentima, Univerzitet Crne Gore je odredio profesora Sašu Kneževića za vršioca dužnosti dekana fakulteta političkih nauka koji ima obavezu da ponovo spovede izborni proces za izbor dekana.

To je saopštio predsjednik Upavnog odbora Univerziteta Duško Bjelica:

"Da bi on mogao na jedan zakonit način, na period od tri mjeseca provede izbore na tom fakultetu. Mi nemamo ambiciju da se miješamo kao što nijesmo do sada".

Govoreći o protestu studenata i blokadi fakkulteta, Bjelica je na pres konferenciji održanoj u utorak rekao:

"Prijetnje i ucjene svakako se neće sprovesti. Svako ima pravo da prostestuje".

Profesorice oko koji se podigla prašina nisu se oglašavale u medijima niti komentarisale situaciju na fakultetu. Neposredno prije otvorenog sukoba među studentima i profesorima na Fakultetu političkih nauka, jedan od profesora Miloš Bešić, koji je u javnosti poznat i kao metodolog i istraživač javnog mnjenja u Centru za demokratiju i ljudska prava, napustio je Fakultet političkih nauka i govorio je javno o urušavanju Univerziteta, ukidanju autonomije univerziteta i kvaliteta nastave:

"Da se neko počne baviti ovim razlozima koji nijesu razlog samo mog nezadovoljstva nego i nezadovoljstva mojih kolega, uveren sam i studenata na način jer utiču na dinamiku nastave, na njihove kapacitete i na njihova buduća znanja".

Kako događaji na univerzitetu i Fakultetu političkih nauka utiču na same studente, da li se pogoršao kvalitet nastave, odnosi među studentima i kakva je atmosfera za RSE govore sami studenti ovog fakulteta:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:07 0:00
Direktan link
XS
SM
MD
LG